Kui vanu Targu Talita numbreid sirvida, siis seal avaldatu annab hea pildi sellest, kuidas aeg on muutunud ja probleemid ühes sellega.

Targu Talita alustas eraldiseisva lisana ilmumist 1998. aastal. Rubriike oli uues väljaandes päris palju ning esiplaanil koos aianduse ja põllupidamise teemadega oli ka psühholoogia, laste kasvatamine, tervis.

Nii võib esimesest aastakäigust leida pealkirju „Kuidas toime tulla üksindusega“, „Kuidas tõmmata armastatu tähelepanu“, „Kuidas kasvatada teismelist“. Nõu anti ka lemmikloomade kasvatamiseks, taimehaigustega võitlemiseks, seaduste tundmiseks, autoremondiks ning muidugi mustreid kudumiseks-heegeldamiseks ja uudseid retsepte toiduvalmistamiseks.

Eluga ühte jalga

Kümme aastat hiljem, 2008, kui maailma rabas majanduskriis, ilmus pealkirjadesse säästuteema: „Kuidas säästlikult süüa teha“ või „Säästuaja lõunasöök“.

Eks neid, kes Targu Talita aastakäike veel köidavad, jääb järjest vähemaks. Digitaalsena jääb see tohutu infohulk aga igavesti kättesaadavaks.

Inimestele meeldis lugeda rubriiki „Vanaema nõuanded“, kus sai teada, kuidas soodaga hambaid puhastada või kuidas oleks lihtsam kartuleid koorida; millega küünealuseid puhastada või kuidas vandele kingadele nooruslik väljanägemine anda.

Targu Talita autorite hulgas on olnud legendaarseid tegijaid, kelle kirjutatu tekitas furoori ilmumise ajal ja tagantjärelegi on vahva neid kirjatükke lugeda. Üks Targu Talita pikaajaline tegija oli Kadrin Linna, kelle ampluaa oli tõeliselt lai, sest tal jagus nii haridust kui elukogemust.

Tema kirjutatud nõuanded – näiteks kuidas Sprite’i limonaadi abil saab lõikelillede eluiga pikendada, mida teha muttide rünnaku korral või kuidas hakkama saada mõne muu aiakahjuriga – levisid rahva seas laialt. Peale selle kulus tal märgatav osa päevast telefonivestlusi pidades, sest inimesed, kes ei mallanud oma küsimusele trükitud kujul vastuse saabumist ära oodata, helistasid otse Targu Talita toimetuse lauatelefonile ja nõudsid vastuseid sealtkaudu.

Kadrin muudkui vastas ja kõik olid asjade käiguga rahul.

Kuidas teha lihtne, kuid pidulik kalaroog:

Peaaegu et aegumatu väärtusega on olnud aiandus- ja taimekaitseteemad, millest aastaid kirjutas Väino Pallum. Pole olemas taime ega kahjurit, millest see suure teadmistepagasiga autor artikleid avaldanud ei oleks.

Kui nüüdki vahel internetist mõne taime või kahjuri kohta infot otsin, tuleb esimese valikuna ette ikka midagi Targu Talitas kirjutatut. Aga eks neid, kes Targu Talita aastakäike veel köidavad, jääb järjest vähemaks. Digitaalsena jääb see tohutu infohulk aga igavesti kättesaadavaks.

Säästlikkus ja taaskasutus

Aastaid kirjutasid Targu Talitale nõuandelugusid Villu Baumann ja Pille Hermann. Meie väljaandes räägiti taaskasutusest juba siis, kui see veel kaugeltki nii populaarne ei olnud nagu tänapäeval. Kuidas värvida lõnga ja teha sellest kampsun, mismoodi kulunud kampsunist saab pleed või diivanipadi ja sellest omakorda lõng.

Kui järele mõelda, siis kõik ongi idees kinni.

Villu Baumann andis nõu, kuidas meisterdada iluasju ja tarbeesmeid prahihunnikust või teise ringi poest soetatud juppidest. Lisaks sai lugeja soovi korral kätt proovida taaskasutatud mööblidetailidest uue mööbli valmistamisel, kassile magamisaseme või karkude tarbeks hoidikute meisterdamisel.

Meisterdamishuviline Taavi Alas on jaganud oma ideid, kuidas valmistada kartulikotist maasikapeenar; patareiga soojustatud vest, või teha nulleurose eelarvega praktiline panipaik.

Soojendusega vesti sisemine külg, kus näha juhtmed ja akupank.

Kui järele mõelda, siis kõik ongi idees kinni. Jääb vaid imetleda, kuidas meie autoritel on aastate kaupa, nädalast nädalasse jagunud häid ideid, mida lugejatele jagada.

Targu Talita võikski olla selline koht, kust inimesed üksnes ei saa häid mõtteid, vaid ka jagavad neid teistega. Seega – kel on ideid, jagage neid meie kaudu ka teistega!