Vastutustundlik tarbimine algab vastutustundlikust tootest. Seetõttu tasub viina valides võimalusel alati lähtuda põhimõttest, et mida lähemal on jook toodetud, seda väiksem on selle transpordist tekkiv koormus keskkonnale.

Teiseks jälgige toodete orgaanilist päritolu. Kui viin on valminud orgaaniliselt kasvatatud odrast või muust teraviljast, siis ei ole selleks kasutatud pestitsiide ega muid keskkonnale kahjulikke aineid. Orgaanilise toote tunneb tavaliselt ära vastava märgise järgi.


Kõht olgu täis

Asjatundjad soovitavad viina juua puhtalt. Viina maitse sügavust ja eri varjundeid on võimalik tunnetada just imepisikesi lonksusid rüübates.

Esimesed vead viina tarbimise juures tehakse sageli juba enne viina joomist. Kui ilmud peolauda januse ja näljasena, on pidu suhteliselt lühike ning peole järgnev kõike muud kui stiilne. Tegelikkuses peaks juba enne esimese pitsi tõstmist midagi sööma ning piisavalt palju mittealkohoolset vedelikku jooma.

Kui kõht on täis ning vedelikutase piisav, aeglustub viina imendumine ning keha suudab kerge vaevaga ära hoida nii purju jäämise kui ka järgmise päeva halva enesetunde. Pidevalt taastäituv veeklaas ning korralik eine peaks olema peoõhtu keskmes, viinapits selle juures aga nagu kirss tordil – meeleolu loomas ja elamust täiustamas, mitte seda üle võtmas.

Sügavkülm hävitab karakteri

Sageli arvatakse, et õige maitseelamuse saab siis, kui hoida viina enne tarbimist sügavkülmas. Paraku hävitab sügavkülma panek aga viina omadused, kaotades igasugused isikupärased varjundid nii maitses kui ka aroomis. Mida kallim viin, seda suurem kuritegu saab sooritatud seda sügavkülma pistes.

Tegelikult tuleks viina serveerida temperatuuril 0–4 kraadi ja selle saavutamiseks piisab täiesti tavalisest külmkapist. Kui aga jääkülm nauding tundub hädavajalik, võib sügavkülmas hoida viinapitse või juua viina jääkuubikutega.

Pärast pitsidesse välja valamist tuleb viin kohe tagasi külma panna, sest üle 4 kraadi tõusnud joogi puhul hakkavad alkoholiaurud selle karakterit varjutama.


Täitke vaid kolmandik pitsist

Viin on teatavasti kange alkohol ning seetõttu tuleb kogustega jääda mõõdukaks. Ka pitsi võiks täita kõigest kolmandiku klaasi ulatuses.

Viina maitsmiseks võetakse väga väike lonks ning vedelikku ei tohiks mitte hooga kurku kallata, vaid sel tuleb lasta valguda üle keele, et tunnetada kogu maitsebuketi rikkalikkust.

Kuigi iga inimese organism reageerib alkoholile erinevalt, siis öeldakse, et viisaka alkoholitarbimise puhul võiks kogus jääda ühe ühiku piiresse tunnis. See tähendab, et kui joote viina kolmandikpitsi kaupa, nagu eelnevalt soovitatud, on igati soliidne piirduda kahe pitsiga ühe tunni jooksul. Nii annate oma kehale piisavalt aega alkoholi töödelda ning seisate hea selle eest, et meeleolukas pidu ei võtaks ebameeldivat pööret.