Piparkookide väärikas ajalugu: algus tehti kloostrites, kuid miks just seal?
Aastavahetusel piparkooke krõbistades on päevakohane meenutada, kus ja kuidas selliste maiustuste valmistamine üldse alguse sai. Piparkookide küpsetamine algas kloostrites.
Algne piparkookide idee teostus vürtsikates meekookides, mille valmistamiseks kasutati jahu, mett ja pipart, koogi katteks lisati mune, õunu, pähkleid ja jällegi pipart. Vürtsiküllusest sugenes ka nimetus „piprakoogid“.
Samm edasi oli rukkijahust, meest ja vürtsidest kergitusainelisandiga tehtud tainas, millest vormiti kujundeid. Viimased kaeti omakorda munavalgest, meest, maitseainetest ja mandlitest valmistatud seguga ning pandi küpsema.
Aga miks tegelesid sellega kloostrielanikud? Põhjuseid oli mitu. Esiteks, küpsetamisega tuli kloostriasukatel nii või teisiti tegelda, sest seda vajati nii igapäevaseks leivateoks kui ka armulaualeibade valmistamiseks.