„Eesti riigi poolt võetud eesmärkide saavutamiseks on erinevatele sektoritele seatud siht vähendada väga lühikese perioodi jooksul süsiniku emissiooni oluliselt. Aga kuidas seda teha, päris täpselt ei teata,“ rääkis Ants Noot Maalehele. Ta lisas, et kui palju keegi süsinikuheite vähendamisse panustab, pole ka veel päris selge.

Probleeme maamajanduses jagub

„Selline seis teeb ettevõtjad rahutuks ja röövib neilt une,“ teatas Põllumajandus-Kaubanduskoja juht Ants Noot. Nooda hinnangul on põllumajandusettevõtjate jaoks keeruline seis majandussektoris tervikuna, seda nii väetise, kütuse kui söödahindade tõttu, samuti kõiguvad kokkuostuhinnad, mis ühel hetkel on ajalooliselt kõrgel tasemel, teisel hetkel aga kukuvad kiiresti alla.

Põllumajandus-Kaubanduskoja juht tõi ka esile, et põllumajandustootjatele on paras väljakutse vajaliku tööjõu ja hooajalise tööjõu leidmine, sest Ukrainast ajutise tööjõu toomine hooajalistele töödele aiandusse, maasikakpõldudele on nüüd sõja tõttu palju problemaatilisem kui eelmistel aastatel.

Ka on on maal puudus spetsialistidest.

„Ja mis veel välja koorub, on haritud ja kogenud spetsialistide puudus. Puudu on loomakasvatuse, taimekasvatuse spetsialistidest, loomaarstidest,“ rääkis Noot, rõhutades: „Täna on karjuv spetsialistide puudus põllumajandusssektoris.“

Kuidas edasi ja kuidas rohepöörde nõudeid täita, annavad maaelufoorumil nõu eksperdid. Ringbiomajanduse arengusuundi avab Tallinna Ülikooli vanemteadur Tarmo Pikner ja maaeluministeeriumi nõunik Argo Peepson. Rohepoliitika eksperdirühma raportit tutvustab Eesti maaülikooli vanemteadur Ants-Hannes Viira.

Poliitikute debatt kütab kirgi

EPKK juhataja Ants Noot tõi esile, et sellel foorumil on oluline koht ka poliitilisel debatil.

„Me oleme loonud võimaluse selleks, et erinevate erakondade esindajad räägiksid nüüd valimiste eel, millisena näevad nemad maaelu, põllumajanduse ja metsanduse hetkeseisu,“ teatas Koja juhataja, avaldades lootust, et lõpuks ometi selguvad lisaks probleemidele ka nende võimalikud lahendused.

„Rahvas hakkab peagi järgmist Riigikogu koossseisu otsustama, nii saame näha, millised on põllumajanduse väljakutsed poliitikute silme läbi,“ ütles Ants Noot.

Põllumajanduspoliitika debatile on kutsutud osalema Urmas Kruuse (Reformierakond), Ester Tuiksoo (Keskerakond), Arvo Aller (EKRE), Ivari Padar (Sotsiaaldemokraadid), Karel Kuningas (Parempoolsed), Andres Metsoja (Isamaa), Kaia Solnik (Rohelised) ja v Joakim Helenius, Eesti 200. Debatti juhib OÜ Crocus juht Andres Oopkaup, kes on ka põllumeeste ühistu Kevili nõukogu liige.

Maaelufoorumi teise osa fookuses on metsanduspolitika, kus poliitikute sõnavõtte debatil kureerib Maalehe „Metsalehe“ vastutav toimetaja Mari Kartau. Metsandusteemasid avavad debatis Mart Võrklaev (Reformierakond), Tõnis Mölder (Keskerakond), Arvo Aller (EKRE), Heiki Hepner (Isamaa), Hannes Liitmäe (Rohelised) Siim Kiisler (Parempoolsed) ja Joakim Helenius (Eesti 200). Konverentsi korraldamist toetab Euroopa Liit.