Metsakonverentsil räägitakse vana metsa väärtustest, metsaelustikust ja selle hoidmisest, kliimamuutuse mõjust metsale ja selle leevendamisest ning inimese ja metsa suhetest. Tutvustame värskemaid uuringuid, otsime võimalusi muutustega toime tulemiseks ja arutleme metsa ja metsanduse tuleviku üle. Kõik konverentsi ettekanded tõlgitakse vastavalt eesti või inglise keelde.

Sissejuhatuseks on loodushuvilised on oodatud juba täna, 31. jaanuaril kl 19 Ülemiste keskuse Apollo kinosaali vaatama filmi „Euroopa metsik süda – iidse metsa tagasitulek“ (Der Wilde Wald, 2021, režissöör Lisa Eder) , mida kommenteerib kohapeal bioloog Urmas Tartes.

Film tutvustab Baieri metsa rahvuspargi eksperimenti, mis tekitas esialgu elanikkonna seas tugevat vastupanu, kuid millest on tänaseks kujunenud ülemaailmselt teedrajav näidisprojekt.

Bioloog Urmas Tartese sõnul on see film inimese otsestest ja kaudsetest suhetest metsaga ning selle mõjudest metsakooslusele. „Kuigi tegevus toimub Eestist ligikaudu 1400 km kaugusel, on filmis nähtud teemad olemas ka siinsamas Eestimaal.“

Eksperiment näitab, kuidas tihedalt asustatud Euroopa südames on võimalik taastada ürgne ja puutumatu loodus, kus inimene on vaid vaatleja rollis. Samuti otsib film vastuseid küsimustele, miks on inimestel niivõrd raske loobuda looduse kujundamisest ja ära kasutamisest, mis põhjustel vajame rohkem metsikut loodust ning mida saame sellest ainulaadsest näitest õppida.

Samal õhtul on külastajatel võimalus ka veel viimast korda heita pilk 2022. aasta looma foto- ja maalinäitusele „Karul kõned kavalad“, mis avati Ülemiste keskuses sügisel ja kolitakse filmiõhtuks täies mahus kino ruumidesse. Peale seda liiguvad näituse fotod Tallinna Loomaaeda ning maalid kunstnikele tagasi.