Võõrutus võtab keskmiselt 8–10 nädalat, loobumine tervikuna on aga veelgi pikem protsess, mis kestab esimesest nikotiinivabast päevast kuni aasta aega. Esialgu tasub aga endale seada väiksemaid jõukohaseid eesmärke, millest edasi nikotiinivaba aasta ja seejärel nikotiinivaba elu poole liikuda.

Küsi nõu ja abi!

Nikotiinisõltuvuses inimesele on nikotiinitoodetest loobumine keeruline ülesanne. Libastumisi aitab ennetada see, kui loobujat ümbritsevad toetavad inimesed, kelle ees end vastutavana tunda või kes ka ise samal teekonnal on. Nikotiini tarvitamine ei mõjuta vaid tarvitajat ennast, vaid ka tema lähedasi. Peale passiivse suitsetamise kahjuliku tervisemõju – ja see ei puuduta ainult sigarettide suitsetajaid, vaid ka e-sigarettide veipijaid! – kulub nikotiinitoodete ostmisele palju raha, mille eest võiks hoopis pere või sõpradega midagi toredat teha.

Pereliikmed ja lähedased, kes sõltuvuse varjukülge mõistavad, sobivad tugiisikuteks hästi. Head nõuandjad on aga ka inimesed, kes ise samade raskustega silmitsi seisavad. Näiteks Facebookist leiab grupi Nikotiinivaba, mis pakub igapäevast tuge ja nõuandeid, kuidas loobumiseks ettevalmistusi teha, raskusi ületada ja motivatsiooni hoida.

Soovitan julgelt pöörduda ka tervishoiutöötajate poole, kes saavad peale psühholoogilise toe pakkumise koostada raviplaani ning nõustada nikotiini asendusravi vajaduse ja võimaluste üle. Nõustamiseks võib pöörduda apteekri või oma perearsti poole, kes oskavad loobumisteekonnal kasulikke nõuandeid jagada. Põhjalikku nõustamist koos raviplaaniga saab aga tubakast loobumise nõustamiskabinettidest, kuhu soovija ise pöörduda saab, vajalik on vaid eelregistreerimine. Soovitan nõustamist kõigile, kes plaanivad loobumise teekonna ette võtta – see on üks tõhusamaid meetodeid sõltuvusest vabanemiseks.

Nikotiinist loobumise nõustamisprotsess koosneb 5–6 seansist ja on kõigile tasuta. Lähima nõustamiskabineti leiab tubakainfo.ee leheküljelt.

Keha harjutamine väiksemate doosidega

Kui sõltuvus on nii tugev, et ainult suurest tahtest nikotiinist loobumiseks ei piisa, tasub kaaluda mitmesuguste ravivõimaluste kasutamist. Nõustaja abiga tuleks paika panna sobiv plaan. Apteegi käsimüügist on võimalik soetada nikotiiniplaastreid ja -nätse, mis aitavad keha harjutada järjest väiksemate nikotiinidoosidega, misjärel saab lõpuks kõigist nikotiinitoodetest täielikult loobuda. Raskematel juhtudel võib kasu olla ka retseptiravimitest.

Suitsetamisest loobumisel on abi nikotiiniplaastreist ja -nätsust.

E-sigarette ega teisi nikotiinitooteid ei ole loobumise käigus soovitatav kasutada. Nende toodetega ei käi kaasas professionaalset juhendamist ega kontrollitud annuseid. Pigem võivad e-sigareti kasutajad võrreldes sigareti suitsetajatega enese teadmata rohkemgi nikotiini tarbida, kuna e-sigaretist jätkub kauemaks kui tavalisest sigaretist ning korraga annustatav nikotiinikogus ei ole hästi kontrollitav.

Parem valik ei ole ka huuletubakas, mis on limaskestaga pikas kontaktis ja seeläbi jõuab kehasse tõenäoliselt rohkemgi närvimürki kui suitsetades.

Rohkem nõuandeid nikotiinist loobumiseks leiab Tervise Arengu Instituudi lehelt www.tubakainfo.ee.