Ilvesel on praegu jooksuaeg, mistõttu võivad nad aeg-ajalt ka asulasse sattuda. Jooksuaeg kestab neil tavaliselt veebruarist märtsini. Pojad sünnivad neil aprillis või mais.

On teada, et loomaaias elab ilves 20–25aastaseks, looduses keskmiselt kümneaastaseks, harva ka 14–17aastaseks.

Eestis murrab ilves toiduks peamiselt valgejäneseid ja metskitsi, sobivad ka närilised, linnud ja teised kiskjad, näiteks kährikud ja rebased. Talvel eelistavad ilvesed jahtida sõralisi, inimesi ilvesed ründama ei kipu.

„Ilvesed võivad rahulikult nälgida kaks päeva nädalas, kuid mitte üle selle. Nälga suremine ei ole talvel kuigi harv nähtus. Talve jooksul vajab üks ilves ellujäämiseks 80 jänest. Normiks võib pidada ka ühte jänest nelja päeva jooksul, sest üle poole jänesest ei jõua ilves tavaliselt korraga ära süüa. Perele kulub üks jänes või pool hirve päevas. Täiskasvanud ilves sööb 1–2 korda päevas 0,5–1 kilo korraga, on registreeritud ka üksikud 1,5–2,3 kilo söömise rekordjuhtumid. Keskmiselt süüakse 20-kilone saakloom ära umbes 60 tunniga,“ võib ilveste kohta lugeda Vikipeediast.

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid