Võidupartei Reformierakond oma programmis ega ka senises praktikas metsandusega ekstra ei tegele. Isamaal, kes seni on enim metsanduse eest seisnud, on valitsusse saada šansid vaid siis, kui sotsid peaks läbirääkimistel hakkama liialt suuri nõudmisi esitama.

Kaalukaim koalitsiooniläbirääkimistele kutsutu, Eesti 200 paistab silma hästi läbi mõeldud, tasakaalustatud ja detailse valimisprogrammiga, kus palju juttu ka metsandusest. Seal on häid ideid, aga palju neist läbirääkimiste käigus alles jääb, on iseküsimus.

Ainuke asi, milles pea kõik erakonnad üksmeelel, on vajadus erametsaomanikele looduskaitsepiiranguid senisest tõhusamalt hüvitada.

Praegused koalitsioonipartnerid jaotuvad vasak-paremskaalal (SDE, Eesti 200 ja RE) üpris ühtlaselt, nii et oodata on lõppkokkuvõttes tasakaalukaid otsuseid, aga kergelt ei pruugi need tulla.

Ainuke asi, milles pea kõik erakonnad üksmeelel, on vajadus erametsaomanikele looduskaitsepiiranguid senisest tõhusamalt hüvitada. Kõigis muudes küsimustes, nagu raiemaht, puiduenergeetika, linnurahu, metsa roll süsinikusidumises jne on arvamusi seinast seina, seda ka parteide siseselt.

Seega metsanduse lähitulevik sõltub sellest, kelle kätte satub keskkonnaministri portfell.

Kui veel eelmisel aastal leidus majandusanalüütikuid, kes lootsid, et kriis läheb Eestist mööda ja laenamine on endiselt tasuta, siis nüüdseks ei usu seda vist enam keegi. Seega võib metsavaidlustes majandusargument nüüd veidi suuremat kaalu saada ja keskkonnakriis tagaplaanile jääda.

Metsateemadega aktiivselt tegelenutest said mandaadi Rain Epler (EKRE), Jevgeni Ossinovski ja Madis Kallas (SDE), Yoko Alender (RE), Andres Metsoja (Isamaa), Tõnis Mölder (KE). Välja jäid Peeter Ernits ja Merry Aart (EKRE), Erki Savisaar (KE), Züleyxa Izmailova ja Gea Kangilaski (Eesti 200), Mait Klaassen (RE), Lemmit Kaplinski (SDE), Lauri Vahtre, Andrus Ilumets ja Heiki Hepner (Isamaa). Viimati mainitu on seni olnud professionaalse metsanduse eestkõneleja riigikogus.

Mandaatide jaotuses võib tulla muudatusi, kui selguvad europarlamenti ja kohalikesse omavalitsustesse ametisse jääjad ning ministrid.