Kadril on loomaarstina pikaajaline kogemus: veterinaari diplomi pälvimisest möödub järgmisel aastal 40 aastat. Samas on huvi loomade vastu teda saatnud terve tema elu. „Eks loomaarstid ole juba lapsena veidi imelikud: ei saa loomadest niisama mööda minna, püüavad pidevalt kõiki linnupoegi päästa ja kassipoegi ravida,“ naerab ta ning lisab, et tema jaoks algas õnnelik lapsepõlv kaheksa-aastaselt, mil ema tütre palvetele vastu tuli ning Kadri oma esimese koera sai. Koerad on tema elus siiani olulised pereliikmed.

Koerad on tema elus siiani olulised pereliikmed.

Veterinaaria eriala valimine oli Kadri jaoks loomulik otsus, kuigi lähikondsed suhtusid valikusse skeptiliselt. „Keskkooliaegne keemiaõpetaja kutsus mind isegi eraldi vestlusele, kus rääkis, kuivõrd raske on loomaarsti amet, aga kuivõrd head alternatiivid on keemia või bioloogia,“ meenutab Kadri. Sihikindlus viis aga tulemuseni ja diplomi naine sai.

Elu tõi aga ootamatusi ja neli aastat pärast ülikooli lõpetamist, 1988. aastal kolis Kadri perekondlikel põhjustel Rootsi, õppis keele selgeks ning leidis erialaga seotud töö välismaalt. „Tegu oli hirmutava minekuga, kuna puudus igasugune kindlustunne, kas veel kunagi Eestisse tagasi tulla saame,“ kirjeldab Kadri. Õnneks taastati Eesti iseseisvus juba kolm aastat hiljem ning Kadri ja poeg naasid kodumaale.

Naaberriigist võttis Kadri kaasa mitte ainult töökogemuse, vaid ka tähelepanekud väikeettevõtlusest. Otsustanud viimased kaks ühendada, asutas Kadri veterinaarravimite hulgimüügiga tegeleva ettevõtte Dimela (praegune Dimedium), mida juhtis 25 aastat ja mille nõukokku kuulub siiani. „Algusaastatel olid tööpäevad ja -nädalad ikka liiga pikad,“ meenutab Kadri. „Järgnevad kümme aastat olid need väga pikad ja seejärel lihtsalt pikad.“

Ettevõtte juhtimise ajal mõistis Kadri, kuivõrd oluline on oma aega optimeerida. Ühe võimalusena avastaski ta e-poodlemise. Oma esimesed veebiostud tegi ta 2000. aastate algul, kui avastas netipõhised moemajad ja Amazonist raamatute ostmise. „Netist osta on lihtsalt nii palju mugavam ja seda saab teha igal ajal,“ põhjendab ta.

Isegi auto valis veebi teel välja.

Oma igapäevaelus teebki Kadri mitmed ostud internetist: rõivaid tellib valdavalt Itaalia poodidest, raamatuid Rahva Raamatu ja kirjastuste veebipoodidest, kingitusi lapselastele üldjuhul Amazonist. Kadri on aastate jooksul internetist ostnud peaaegu kõike: isegi auto valis veebi teel välja. Negatiivseid e-ostmise kogemusi on Kadril aastate jooksul ette tulnud vaid mõni üksik, kuna oma hinnangul on ta ostuplatvormi osas valiv: „Tutvun veebilehe aadressiga ja võimalusel loen ka toodete arvustusi,“ sõnab ta.

Kadri Kullman jagab isiklikke e-poodide lemmikuid

  • Selver.ee – see, et Selver toob kauba ka maapiirkondades koju kätte, on tohutu boonus! Maal olles on poes käimine kui suur ettevõtmine, kuna pood asub kaugel ning sinna minek ja sealt tulek võtavad rohkesti aega. Selver oma asjaliku tootevalikuga ja koju toimetamise võimalusega lahendab selle probleemi ning hoiab kütustki kokku.

  • Amazon.com – välismaine superpood, kust leiab kõike, mida hing ihaldab, ja seda mugavalt, odavalt ning kvaliteetselt. Eraldi toon välja ka Amazon.de, kus on sama hinnaklass ja peaaegu sama lai valik, ent tarne on kiirem.

  • RahvaRaamat.ee – lihtsalt mõnus! Rahva Raamatust leiab palju häid raamatuid, ent ka lauamänge, kingitusi ja kontoritarbeid. Veebipoest saab ette tellida teoseid, mida poodides kohapeal ei olegi, samuti tasub veebilehel silm peal hoida ka seetõttu, et seal esineb sageli häid sooduspakkumisi või siis pakutakse tasuta tarne võimalust.

  • Yoox.com – põnev moemaja, mis julgustab riideid ostes teadlikke valikuid tegema ja kust leiab riideid igale maitsele. Samas, kui riided siiski ei sobi, on neid mugav ka tagastada.

  • Zalando.ee – Saksa päritolu elustiili- ja moepood, kust leiab hea valiku riideid nii täiskasvanutele kui ka lastele. Tellimuse saab kiiresti kätte ja tagastusvõimalused on samuti võimalikult kliendisõbralikud.

  • Mytheresa.com – laia luksusbrändide valikuga moemaja naistele, meestele ja lastele, kus leidub põnevaid tooteid ning huvitavaid allahindlusi.

  • Kavalpea-Apteek.ee – teistmoodi kavalad tervisetooted.

  • LambertsEesti.ee – sellelt lehelt leiab pea kõik kõrgeima kvaliteediga toidulisandid, vitamiinid ja toimeained, mida tahta oskad. Kõik tooted valmistatakse ravimistandardite kohaselt ja veebilehe kaudu on võimalik enne ostmist ka proviisoriga nõu pidada.

  • Tradehouse.ee – hea kosmeetikatoodete ja -tarvikute valik. Veebipoes müüdavatel asjadel on head kirjeldused, mis muudab just endale sobiva toote leidmise mugavaks, lihtsaks ja kiireks.

Hiljuti kandideeris Kadri erakond Parempoolsete ridades Riigikokku. Erakonnaga liitus ta jaanuari algul ja kandideerimisotsuse kinnitas mõni nädal hiljem. Pooleteise kuu pikkust kampaaniaperioodi kirjeldab ta huvitava, kiire ja tegevusterohkena: „Umbes nagu ettevõtte algaastatel!“ Kadri pälvis Tartu linnas 208 häält ja on oma toetajatele südamest tänulik.

Ka kiirel valimiste perioodil tuli Kadrile appi e-ostlemine. Kasvõi igapäevaste sisseostude interneti teel tegemine hoiab tema sõnul kokku mitmeid tunde kuus. „Ehkki toidupoes meeldib mulle kohal ka käia, on poodi minek, seal olek ja sealt tulek siiski tohutu suur ajakulu,“ selgitab ta põhjust, miks on ka toidukaupu üha enam neti teel tellima hakanud.

Poes kohapeal käimise arvelt säästetud aega kasutab Kadri enda jaoks hoopis meeldivamalt, seda kas sõprade või perega aega veetes, hirvekoer Caraga metsas jalutades või maakodus viibides. Maakodust rääkides kiidab ta eriti Selveri e-poodi, mis alates eelmisest aastast kaupa ka maapiirkondadesse toob: „See muutis elu ikka väga palju kergemaks.“

Samas ei ole aja säästmine ainus, mida Kadri netiostlemise juures hindab: veebis olevad head kirjeldused annavad tema hinnangul toodetele palju juurde, kuna nende kaudu saab asju paremini võrrelda ja detailidesse süveneda. „Kosmeetikat ostangi valdavalt veebist just selgete kirjelduste tõttu,“ lausub ta. Lisaks on Kadri tähele pannud, et kohati on veebi teel ostmine isegi odavam kui poes käimine. Siiski, kui võiks arvata, et netipoodide kaudu ostude sooritamine hoiab ära hetkeemotsiooni ajel tehtud kulutusi, siis Kadri tunnistab, et sageli see nii pole. „Mõtlen, et kui juba, siis juba – kui ühe ostu juba teen, võiks ju ka teise ja kolmanda toote ostukorvi lisada,“ räägib ta. Sellegipoolest proovib ta poodelda teadlikult ning valida ostmiseks vaid tooteid, mis on kvaliteetsed ja mida päriselt vajab.

Kadri arvates seisneb tegusa inimese eduka elu saladus töö- ja eraelu tasakaalustamises. „Kui ma seda praeguste kogemuste taustal ka ei oskaks, siis polekski lootust,“ naerab ta. Veebi teel ostlemine ongi tema jaoks üks elu tasakaalustamise tööriist.