Kristel Ehala-Aleksejev on Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliiniku arst-toitumisterapeut ning Tallinnas tegutseva toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse teadur. Toidulisandeid soovitab ta vaadata nagu hoone rajamiseks vajalikku materjali.

„Toidulisanditest alustamine on nagu majaehituse alustamine katusest,“ võrdleb ta. „Katust on majale väga vaja, aga enne peab tegema põrandad ja seinad.“

Ehala-Aleksejev toob teisegi näite: kui valame toitainerikka söögi riknenud ja väheväärtusliku toidu sisse, saame ilmselt üsna kõlbmatu roa. Nii ei saa ka läbimõtlematult vitamiine ja mineraalaineid viia koormatud keskkonda – inimorganismi, kes ei tea, kuidas mitmekülgselt süüa või ei tahagi seda teha.

„Baastingimused, kus vitamiinid saaks üldse toimima hakata, ei ole täidetud – võib saavutada küll lühiajalise efekti, aga see on pigem raha kulutamine,“ nendib ta.

On vaid mõned erandid, milliseid toitaineid pole Eesti kliimas kerge kätte saada ning mille puhul võib vaadata toidulisandi poole.