Perimenopaus on periood, mis algab esimeste sümptomite tekkimisega ning kestab kuni menopausini. See periood võib olenevalt inimesest kesta paar aastat, aga ka isegi 10–15 aastat. Perimenopausis võivad naised kuude või lausa aastate kaupa aeg-ajalt kogeda erinevaid sümptomeid, mis tekivad selle tõttu, et munasarjade funktsioon langeb järk-järgult ja munasarjades väheneb suguhormoonide tootmine. Östrogeeni taseme langus mõjutab naisi enim, kuid ka teistel hormoonidel on oma roll.

Menopausi algus sõltub nii geneetikast kui elustiilist. Selle algust mõjutavad ka ülekaal, stress ja suitsetamine – suitsetajatel algab menopaus kuni kaks aastat varem. Rasestumisvastaste vahendite kasutamine või sünnituste arv aga menopausi algust ei mõjuta.

Igal naisel kulgeb erinevalt

Menopausi sümptomid võivad vägagi varieeruda. Osa naisi tajub neid vähem, teistele vallandab hormoonide produktsiooni langus palju mitmesuguseid sümptomeid. Tavalisemate kaebustena esinevad kuumahood, suurem higistamine, väsimus, peavalud, meeleolumuutused ja kaalutõus.

Kuumahood kestavad sageli aasta või kaks pärast menopausi. Kümnel protsendil naistest jätkuvad need veel aastaid pärast sedagi. On leitud, et hoogude teke on seotud suurenenud kehakaalu, suitsetamise ja stressiga.

Teisteks levinud sümptomiteks on väsimus, keskendumisraskused, peavalud, mälu halvenemine, unetus, nimme- ja lihasvalud, liigesevalu, südamekloppimine ning libiido ehk seksuaalsuse nõrgenemine.

Seetõttu tuleks sümptomite leevendamiseks esmalt üle vaadata oma elustiil. Loobuda tuleks suitsetamisest ja liigsest alkoholi tarvitamisest, toituda tervislikult ning liikuda regulaarselt.

Lisaks on soovitatav hoida toas jahedamat temperatuuri ning riietuda kihiti, et kuumahoo ajal oleks võimalik midagi seljast võtta. Proovida võiks ka meditatsiooni ja joogat. Menüüsse võiks aga lisada sojaubadest tehtud toite – soja on taimsete östrogeenide ehk isoflavoonide allikas ning on leitud, et selle tarvitamine võib üleminekuea vaevusi leevendada. Lisaks on sellel positiivne toime südame-veresoonkonnale ja luude tugevusele.

Abi saab ka apteegist

Kui elustiilimuudatused ei ole piisavad, siis järgmiseks tuleks proovida käsimüügis olevaid looduslikke vahendeid ja ravimeid. Proovida tasub soja, aasristiku, salvei või linaseemnete preparaate, mis sisaldavad taimset östrogeeni. Soja ja aasristik sisaldavad suures kontsentratsioonis isoflavoone, mis aitavad meeleolumuutuste, peavalude, kuumahoogude korral. Salvei ja melissi lehtedes sisalduvad parkained aitavad liighigistamise ja kuumahoogude vastu.

Östrogeen kaitseb mõneti naissugu südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise ning luude hõrenemise eest. Seetõttu on soovitatav östrogeenide languse korral juurde võtta toidulisanditena D-vitamiini, kaltsiumi, oomega-3 rasvhappeid, meeleolumuutuste korral B-grupi vitamiine.

Menopausi ajal kiireneb ka naha vananemine ning nahk muutub õhemaks ja kuivemaks. Seetõttu on väga oluline ka nahahooldus ja kaitse päikesekiirguse kahjuliku mõju eest.

Hormonaalsetest muutustest tingituna leiavad aset muutused ka kuse- ja suguelundites, millest tingituna võib esineda tupekuivust, valulikkust urineerimisel. Ka nende sümptomite leevendamiseks on käsimüügis näiteks taimeekstrakte, hüaluroonhapet, E-vitamiini. Tooteid leidub nii kreemina, geelina kui ka küünaldena.

Vajadusel pöörduge arstile

Kui elustiilimuudatused ning käsimüügiravimid on proovitud, kuid üleminekuea sümptomid segavad endiselt igapäevaelu ja tööl käimist, tuleks pöörduda arsti poole, kes saab määrata hormoonasendusravi. Sellel on oma riskid, seepärast on kindlasti vajalik eelnev konsultatsioon naistearstiga. Kuna kaebused on tingitud östrogeeni taseme langusest, siis sisaldavadki ravimid just seda hormooni. Ravimeid on saadaval nii tableti, geeli kui ka nahaspreina.

Üleminekueaga seotud kaebusi leevendav hormoonasendusravi kestab esialgu paar-kolm aastat. Siis tuleks naistearstiga koos uuesti üle vaadata ravimi tarvitamise kasud ja riskid ning otsustada ravi jätkamise vajadus.