„Aasta põllumehe valimise näol on tegemist põllumajanduses kõige kõrgemalt hinnatud konkursiga, mis läheb sektorile väga korda,“ tõi esile Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja. Lisades, et võitja valivad valdkonnaga otseselt seotud inimesed ja seda väärtuslikum see võit on.

„Ma kindlasti ootan tänavu kandideerima rohkem naisi, meie põllumajanduses on ju tegusaid naisi küll ja küll,“ innustas Maalehe peatoimetaja, kes oma sõnul on veendunud, et Eesti põllumajanduses tegutsevad väga innovaatilised inimesed. „Sellele loodan küll kinnitust saada,“ ütles Riikoja.

„„Aasta põllumehe“ konkurss populariseerib igal juhul meie valdkonna tegemisi, tõstab meedias meid nähtavale, see on tõsine tunnustus,“ tõi esile aasta põllumees 2022 Veiko Pak. Ta lisas, et selline positiivne avalik tähelepanu on põllumeestele oluline.

Aeg nõuab eeskujusid

„Meil on palju tublisid põllumehi, kes on ennast läbi aastate näidanud oma ala pühendunud ettevõtjana, ja on natuke ebaõiglane, et osa neist jääb sellest võistlusest välja,“ rääkis Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Ants Noot. Lisades, et mõned on liiga tagasihoidlikud ega soovi kuidagi avalikkuse ees esile tõusta. Samas tõi põllumajandus-kaubanduskoja juhataja esile, et käesolev aeg nõuab eeskujusid.

„Praegu on toidu teema väga aktuaalne ja toidujulgeolek põllumajanduses on selline baastegevus, millega ilmtingimata peab arvestama. Seetõttu silmapaistavamad põllumehed on oma tegemistega eeskujuks teistele,“ teatas Noot. Lisades, et nii mõnigi edukas põllumees võiks oma tagasihoidlikkuse minetada ja mõelda, et aitab läbi oma ettevõtmiste tuua sektorisse rohkem avalikkuse tähelepanu ja tunnustada seeläbi kogu toidutootmisvaldkonda.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) juhatuse liikme Meelis Annuse sõnul on osalemine „Aasta põllumehe“ konkursil ühelt poolt tunnustus maaettevõtja tehtud tööle, aga teisalt on väga oluline ka eduka ettevõtja praktika jagamine, millest kõik saavad kasu.

„Sellel konkursil osaledes saavad ettevõtjad oma teadmisi jagada ka teistele, et meie majandus ja maaelu oleks edukam,“ märkis Meelis Annus.

Kandidaate saab esitada 22. maini

„Julgustan kõiki organisatsioone tublisid põllumehi märkama ja konkursile esitama,“ teatas konkursi žürii esimees, aasta põllumees 2020 Kaja Piirfeldt, kes tegeleb piimakarjakasvatusega. Ta kinnitas, et põllumajandussektoris tegutsemine on üha enam väljakutset pakkuv tegevusala ja igasugune tunnustus on hea motivaator, et töörõõmu hoida.

„“Aasta põllumehe“ konkursil osalemine annab nominentidele ja eriti võitjale väärtusliku võimaluse sektori arendamisel kaasa rääkida, seeläbi soovitud muutust luua ja olulisele tähelepanu juhtida,“ rõhutas Piirfeldt. Lisades, et nüüd on jälle käes üks hea võimalus ettevõtjatele olla pildis ja oma tootmist ning tegemisi näidata.

Konkursile saavad kandidaate esitada põllumajandusega seotud liidud, ühingud, seltsid ja organisatsioonid. Ootame kandideerima põllumehi põllumajanduse eri valdkondadest ja maakondadest. Konkursile võib esitada ka eelmiste aastate kandidaate. Kandidaatide esitamise viimane tähtpäev on 22. mai. Ettepanekud palume saata Maalehe toimetusse märgusõnaga „Aasta põllumees“ või e-postiga silja.lattemae@maaleht.ee.

Ettepanekule tuleks lisada lühike põhjendus, miks kandidaat väärib aasta põllumehe tiitlit. Kandidaate tutvustame Maalehe veergudel, lõpliku valiku teeb žürii sügisel. Võitja kuulutatakse pidulikult välja „Aasta põllumehe“ konverentsil ja talle antakse üle ajaloolise „Külvaja“ pronkskuju vähendatud koopia.

Konkursi „Aasta põllumees 2023“ peatoetaja on AS Selver.

AASTA PÕLLUMEHED

Tiitlivõitjad 2001–2022

2001 Raivo Musting

2002 Jaak Läänemets

2002 Jaak Hinrikus

2003 Johannes Valk

2004 Andres Härm

2004 Aavo Mölder

2005 Arvo Kuutok

2006 Kalle Reiter

2007 Ermo Sepp

2008 Mati Nurm

2009 Mart Timmi

2010 Madis Ajaots

2011 Avo Samarüütel

2012 Raivo Külasepp

2013 Tõnu Post

2014 Ilmar Teevet

2015 Romet Rässa

2016 Lembit Paal

2017 Margus Muld

2018 Jaan Metsamaa

2019 Indrek Klammer

2020 Kaja Piirfeldt

2021 Andres Vaan

2022 Veiko Pak