Millalgi küll kuuldus Brüsselist ametnike järjekordsest vaimusünnitisest, mis unistas puudega ahikütte keelustamisest. No loodetavasti säärane jaburus siiski tõelisuseks ei saa.

Eks enamik küttepuude tegijaid soovi tublisti kasu teenida, sestap pakutakse ostjaile ikka valmis lõhutud halge. Ostjate jaoks on see mõistagi ka mugav. Hakka nüüd ise puid lõhkuma… Mugavus maksab.

Kärulükkamine lisab koormust

Õnnekombel oleme meie siin saanud õue peale saetud puujupid. Tuleb odavam ja talvel tekkinud liikumisvaeguse järel vajab keha kindlasti füüsilist tööd ka, et eelseisvaks töörikkaks suveks end aegsasti vormi ajada.

Lisakoormust pakub pakkude käsitsi kärutamine. Kunagi sai kodusest puisniidumetsast tormimurdu või harvendust teha ning toonane poole versta tagant käruhaaval maja juurde lükkamine oli paras vägitükk. Puud tulid küll tasuta kätte, ent eks töövaev seejuures oli ikka üüratu. Enam nagu väga ei viitsiks.

Mullu jõulu eel arboristi langetatud kolm õuekuuske andsid taas pisut kärutamistööd. Õnneks oli lühike maa puuplatsini. Tasuta need mitu head ruumi pakke küll ei tulnud, arvestades puuronija töötasuks kulunud kahtsada eurot.

Jändrike pakkude väljakutse

Hoopis iseküsimus on selle kraami halgudeks lõhkumine. Lagedal kasvanud kuused pole teps võrreldavad metsas kasvanutega. Need on tihedalt oksakohti täis. Ideaalis oleks hea neid lõhkuda puulõhkumismasinaga, aga hakka nüüd sellist agregaati küla pealt või teab kust taga otsima. Ikka käsitsi tuleb lõhkumine ette võtta.

Jändrike kuusepakkude lõhkumine on paras vaev ja nõuab korralikku tööriista.

Taoliste okslike pakkude puhul kuluks ära jäme raudne puulõhkumiskirves. Säärane peaks kuskil kuurinurgas alles olema, ent vars ammuilma läbi ja selle pea lootusetult kiilukesi täis täis topitud. Muidugi võinuks ammuilma ühe korraliku uue varre teha, aga teisalt … raske on selline tööriist. Enamasti ei vaja lõhutavad pakud-puud taolist rammumehe väärilist riista. Hoopis mugavam on kasutada moodsa aja kerget metallvarrega kirvest, mis ei kaalu palju.

Õnneks pole künka peal kasvanud kuused võrreldavad kuskilt soometsast pärit vintskete ja kiuliste-sooniliste mändidega. Ja nii said veel niiskust täis pakujumakad lõhestatud täitsa edukalt.

Nii et kuniks veel aastaid liialt turjal pole ja jõudu jagub, on kevadine kirvetöö igati teretulnud. Säärast tasuta vabaõhujõusaali ei saa ju kasutada teps mitte kõik soovijad. Kas just romantika, ent enda rassitud kõrge halgudekuhil on lõpuks päris ilus töövõit. Ja, nagu öeldud, rahaliselt soodsam ka.