100 g naadilehti sisaldab keskmiselt 100 mg vitamiini C, mida peetaksegi mõistlikuks päevanormiks, lisaks on neis vitamiini A ning mineraalaineist rauda, magneesiumi ja kaltsiumi. Peale selle sisaldab naat rohkesti karotenoide, mida on 100 grammis sama palju kui 100 grammis porgandis.

Korrapärane naaditee joomine võtvat vähemaks valu nendel, kellel on mõni krooniline põletik nagu reuma, podagra või radikuliit. Valutavaid liigeseid võib ka naadi õlitõmmisega määrida.

Naadilimonaad

Naadilimonaad

Peotäis naati

1 oksake harilikku maajalga või kassiratast

piparmündilehti

1 l õunamahla

500 ml gaasiga mineraalvett

1 sidruni mahl

Asetage taimed ja õunamahl kannu ning jätke 3–6 tunniks seisma. Võtke taimed seejärel välja ja valage peale mineraalvesi ning sidrunimahl.


Naadiõli praetud kala juurde

Just Vahemere maades serveeritakse värske kala juurde peterselliõli küüslauguga. See õlisegu maitseb eriti hästi siis, kui lisada sellesse ka naati. Selleks hakkige naat ning segage hakitud küüslaugu, soola ja oliiviõliga pastaks. Küüslaugu asemel võib kasutada ka ristlauku (Alliaria petiolata).


Vürtsäädikas


Pange naadilehed pudelisse ja kallake peale valge veini äädikas või õunaäädikas. Jätke neljaks nädalaks seisma, siis on äädikas võtnud naadimaitse. Enne kasutamist võib äädika filtreerida, kuid naat võib ka pudelisse jääda.


Naadipesto

Naadipesto

3 peotäit naati

1 väike sibul

3 sl seesamiseemneid

½ tl soola

1 sl oliiviõli praadimiseks


Peenestage mikseriga naat ja pange kaussi. Pruunistage kergelt seesamiseemneid pannil ilma õlita ja lisage naadile. Pange pannile lusikatäis oliiviõli ja praadige hakitud sibul. Lisage koos soola ja oliiviõliga naadisegule ning segage korralikult läbi. Segu saab hästi hoida külmkapis, kui valada sellele peale õhuke kiht oliiviõli (säilib 2–3 nädalat) või pange sügavkülma.


Tabouleh

Seda Liibanoni bulgurisalatit nimetatakse ka petersellisalatiks. Peterselli saab julgelt asendada naadiga.

200 g bulgurit

100–150 g noort naati

2 lihatomatit

2 sibulat

40 g värskeid või kuivatatud piparmündilehti

5 sl sidrunimahla

5 sl oliiviõli

400 ml vett

soola, pipart

Kallake bulgurile vesi ja pool sidrunimahlast ning laske paisuda (või keetke vastavalt pakendi soovitusele). Lõigake sibul rõngasteks, tükeldage tomatid, hakkige naat ja piparmünt. Kaste valmistage oliiviõlist, sidrunimahlast, soolast ja piprast.


Sinepikaste


½ tassi jogurtit

1 tass hapukoort

3 sl sinepit

100 g hakitud naati

½ tl soola


Segage kõik ained ja kasutage dipikastmena.


Kartuli–naadisupp

Kartuli-naadisupp

400 g kartuleid

pool sibulat

40 g naati

500 ml vett

1 sl äädikat

praadimiseks õli

soola, pipart, muskaatpähklit


Lõigake sibul ja kartul tükkideks. Pruunistage need kastrulipõhjas väheses õlis. Lisage vesi. Hakkige naat ja lisage potti. Keetke 10 minutit, kuni kartulid on pehmed. Maitsestage äädika, soola, pipra ja muskaatpähkliga.