Hommikut meeldib talle pikalt nautida – juua kohvi, lahendada ristsõnu, kuulata raadiot. Kui päeva jooksul tuleb minna telemajja ja seal ringi joosta, tuleb samme muidugi veelgi juurde.

„Kõik see hoiab mind aktiivsena. Liikumisel olen küll juba ettevaatlik, olen ühte meniskit vigastanud ja jalad pole mul enam väga tugevad. Sellest on kohutavalt kahju, muidu meeldis mulle mäesuusatamine, aga seda enam naljalt ei lähe tegema,“ nentis ta.

Reet juhtis eakate festivalil arutelu koos Teresa abivahendikeskusega, kes pakub suurel hulgal hügieeni- ja liikumisabivahendeid nii müügiks kui ka rendiks.

„Kõige suurem mure on see, et inimesed ei saa kodust välja, vahel juba aastaid. Samuti on probleemiks uste lävepakud, kui ratastool või rulaator takerdub sinna taha,“ rääkisid Sander Jõesaar ja Jürgen Köök Teresast.

Teresa pakub selleks puhuks mitmeid lahendusi: eramajja tooltõstukit, kortermajja platvormtõstukit jms. Esimese puhul tuleb istuda tooli, mis aitab inimese ülakorrusele või alla, teisel puhul saab tõstuki peale sõita ratastooliga, mis transpordib inimese siis üles ja on justkui lifti alternatiiv. Kergematel juhtudel on abi ka lävepaku künnistest, mis muudavad kodus ringi liikumise turvalisemaks.

Kuigi näiteks platvormtõstuki maksumus algab 7000 eurost, mis on päris soolane hind, tehakse meeste sõnul valdav osa paigaldusi juba ka kohaliku omavalitsuse abiga. Inimesed on nimelt suutnud sotsiaaltöötajale ära põhjendada, et nad on omaenda kodu vangid ning siis on aidatud säärane summa leida, et anda liikumisraskusega inimestele võimalus jälle välja pääs