Mägironijate kasvulava

Kami Rita kasvas üles Himaalaja külas Thame'is, mis on tuntud edukate mägironijate kasvulavana. Sama tööd tegid tema isa ja vend.

Esimest korda tõusis Rita Everestile 1994. aastal ja on sellest ajast peale seal käinud peaaegu igal aastal, välja arvatud 2014, 2015 ja 2020, mil ronimine erinevatel põhjustel peatati. 2019. aastal jõudis ta kuue päeva jooksul tippu kaks korda.

Üldmeistritiitlit on Rita hoidnud alates 2018. aastast, mil ta tõusis Everestile 22. korda, eelmist rekordit jagas mees koos kahe teise šerpa mägironijaga, kes mõlemad on vahepeal pensionile läinud.

Nepal on koduks kaheksale maailma 14st kõrgemast tipust. Igal kevadel saabub nende nõlvadele sadu seiklejaid. Ametivõimud on sel aastal väljastanud välisriikide mägironijatele 478 Everestile tõusmise luba. Enamik mägironijaid vajab giidi, sellel hooajal, mis kestab juuni alguseni, üritab tippu jõuda rekordiliselt üle 900 inimese.

Šerpade mägironimisalased teadmised ja oskused on sadadele ronijatele, kes igal aastal Everestile tõusevad, üliolulised. Nepali giide, tavaliselt Everesti ümbritsevatest orgudest pärit etnilisi šerpasid, peetakse ronimistööstuse selgrooks ja neil on suur vastutus varustuse ja toidu kandmisel, köite kinnitamisel ja redelite parandamisel.

Liiga palju ronijaid

Himaalaja rahvast, kes sõltub suuresti ronimisest, matkamisest ja turismist, on kritiseeritud selle eest, et liiga paljudel mägironijatel, kellest paljudel napib kogemust, lubatakse Everestile ronida.

Valitsuse andmetel tõid ronimise load sel aastal riigikassasse 5,8 miljonit dollarit, sellest 5 miljonit tuli Mount Everestilt. Maailma katusele tõusmise kogukulu jääb 45 000 ja 200 000 dollari vahele, luba maksab 11 000 dollarit.

Suure huvi tõttu võib tekkida ohtlik ülerahvastatus, eriti kitsaskohas, mida nimetatakse Hillary Stepiks, vahetult tipu all. 2019. aastal suri üheksa kurnatud mägironijat tipu lähedal, kui ronijatest tekkisid nii tõusul kui laskumisel järjekorrad.

Eesti mägironija Alar Sikk tõusis Mount Everesti tippu 22. mail 2003



Everesti on tõustud rohkem kui 11 000 korda nii Nepali kui Tiibeti poolselt küljelt. Esimese eestlasena jõudis jõudis maailma kõrgeima mäe kõrgeima mäe tippu 22. mail 2003. Alar Sikk. Mäel on hukkunud üle 320 inimese.