„Tuttpütt on meie rannikul küllalt tavaline lind, aga enamasti ei õnnestu nende toimetamist väga lähedalt näha. See paar ajas oma asja umbes kümne meetri kaugusel ja ei teinud minust eriti välja. Tänu 600 mm objektiivile tundub, nagu oleksid nad veelgi lähemal,“ kirjeldab Listov.

Esmalt ujusid linnud teineteise juurde, raputasid pead ning ajasid kraed puhevile. Seejärel toimus mitme katsega paaritumine. Videolt on näha, et esimesel korral oli emane liiga kärsitu, teisel korral õnnestus isasel akt sooritada ning kolmas oli ilmselt „kontroll-lask“.

Vahetult pärast paaritumist jätkasid linnud üksmeelselt ja aktiivselt pesaehitusega. Video tegija sõnul ei õnnestunud kogu pulmamängu rituaalist jäädvustada ainult kingituste ehk vetikate üleandmist.

Tuttpütt on üks huvitavamaid linde Eestis. Eriti pilkupüüdvad on nad kevadisel pesitsusajal nii oma välimuse, kui ka käitumise ehk pulmamängu tõttu. Sel ajal on linnud pulmarüüs: pähe kasvavad kaks sulgedest tutti ja kaela ülaosa ümbritseb tumepruun kohev krae.

Kõige huvitavam on aga veel peal rangete reeglite järgi toimuv pulmamäng. Paar ujub teineteise poole, mõlemad ajavad krae puhevile ja raputavad pead. Seejärel tehakse teineteisele kingitusi, ulatades partnerile nokatäis vetikaid.

Otse veepiirile ehitatakse pesa, mis on ühtlasi ka abieluvoodiks. Pärast paaritumist ehitatakse pesa haudumiseks sobilikuks ja emalind muneb sinna 2-4 muna.

Eesti Ornitoloogia Ühing valis tuttpüti 2020. aastal aasta linnuks.

Videos nähtud pulmamäng on filmitud 16. aprillil 2023 Haapsalu lahes.