Avatud talude päev 2023 | Täkumetsa tatravabrik toodab tonnide kaupa tervist
(7)Ida-Virumaa toortatratehase pererahvas võib tunde rääkida oma toodete kasulikkusest ja sellest, et tootmises kasutatakse ära iga viimanegi gramm tatraid, pakkudes mekkimisrõõme nii inimestele kui ka kanadele, rääkimata unelmate unedest tatrapatjadel.
Kukruse kandis Tallinna–Narva teelt Tartu poole pöörajaid ootab tagasihoidlikus tööstushoones ees imeline maheda toortatra ilm, mille taga seisavad nii tervisefanaatikud kui jahutootjad ja põllumehed-tatrakasvatajad.
„Teeme kõigepealt selgeks, mis asi on elus ja mis asi surnud tatar,“ kostab Maalehe huvilistele tatravabriku asutaja ja hing Nelly Vahtramaa.
Selgub, et see pruun ja spetsiifilise lõhna ning veidi kirbe-kõrbenud maitsega tatar, mida nõukogude ajast läbi tulnud reporter ja fotograaf päris tatraks peavad, polevat seda teps mitte. Tegu olla hoopis suurtööstuslikult toodetuga, nii et pisikesi pähkleid meenutavaid tatraviljasid kuumutatakse 80–100 kraadi juures, kuni need paisuvad ja kestadest vabanevad. Sellisel kombel sündiv tatar olevat aga „surnud toit“, mille suur kasulikkus kadunud.
Tänaste trendide ja kunagiste eestiaegsete tarkuste toel sündivat Täkumetsa küla vabrikus aga mahetatrast toortatratangud, kus viljade kest eraldatakse spetsiaalsetes veskites, jättes alles kõik kasulikud ained ja olles tänapäeval aina enam hinnatav „elus toit“. Aga värviks hoopis beež ja maitse kergelt pähkline.
Vaatame, mekime. Ongi.
Padjast küpsiste ja multšini
Meie kõrval müriseb peagi kümnendat sünnipäeva tähistava ja seitsme töötajaga tehase tatraveski, operaatoriks Vladimir Grigorjev. Kõrvalruumis täidab puhastatud tatrakestadega tatrapatjasid tootmisjuht Natalja Ivanova. Kuuleme, et tatrakestade ovaalne kuju tagab padjale erilise vetruvuse ja tegevat nii magajale kui ka padjal istujale mikromassaaži.
Köögis toimetab naistevägi toortatratangudest ja -jahudest küpsiseid, snäkke, müslisid valmistades.
„Meie toit pole üksnes väga tervislik, vaid ka väga maitsev,“ kuulutab Nelly Vahtramaa.
„Meie toit pole üksnes väga tervislik, vaid ka väga maitsev!“
Kontoriruumi tähtsaimad aukirjad näitavad, et kõige enam kiitust on pälvinud müsli nimega Rubiin, kus värvi mahetootmisele kohaselt ei anna mitte värvained, vaid tavaline peet. Suhkrut asendab mesi.
Lahkeks giidiks olev Mai Tooming aga räägib, kuidas eestimaist mahetatart väätustav tehas tegutseb täiesti jäätmevabalt, sest tatrakestadest ja tootmisjääkidest valmivat nii kanasööt, mis kanad eriti priskeks tegevat, kui ka multš, mis peenrale-põllumaale eriti hea olevat.
Tõestamaks toortatra erilist kasulikkust, on Täkumäe tartralembid ka tublid kirjastajad. Kümmekonnas eesti-, vene-, soome- ja ingliskeelses üllitises on välja toodud hulk tatratarkusi ja -retsepte.