Ta juttu vaatavad huviga pealt tõeliselt suured hobused, kes on inglise raskeveohobuse ehk shire tõugu.

Suure Hobuse talu suured hobused

„Mullu käinud Suure Hobuse talu uudistamas üle tuhande huvilise.“

„See hobune avaldab teile muljet nii oma suuruse kui ka iseloomuga. Kõik meie hobused on sõbralikud ja toredad,“ lubab Anastasia hobuaedikus, kus suured suksud tulevad kohe sõprust looma. Tema pere on hobuseid ja talu pidanud viimased neli aastat ja nad naudivad maaelu täiega. Just seda kogemust tahetakse ka külalistele pakkuda. Mullu käinud Suure hobuse talu uudistamas üle tuhande huvilise.

Suure hobuse talu väikesed tiivulised

Sada pelargooni

Aga see pole hoopiski kõik. Laste lemmikud on hobutalus kindlasti kanad, kellest ühel on ka tibud. Nunnumeetri lööb see kindlasti lakke. Rääkimata imeilusasti puu otsas peesitavast kiisust.

Suure Hobuse talu väike akrobaadist kass

Lillelemburitele on Anastasial uudistamiseks pakkuda ainulaadne pelargoonide kollektsioon. Kui maailmas teatakse umbes 250 pelargoonisorti, siis hobusetalu perenaine saab uhkustada umbes saja sordiga, mis kõik uudistajaid ootavad.

Suure Hobuse talus saab uudistada ka hobusejõhvist ehteid. Mujal Eestis sääraseid naljalt ei leia.

Tänavusel sauna-aastal on paslik ära märkida ka rehielamu eriline saun. See suitsusaun nimelt on ehitatud rehetoa nurka. Nii et kui rehi sai pekstud, oli kunagistel taluomanikel võimalik kohe saunatama asuda.

Metsiku Ida kiitus

Ida-Virumaa erilise külastuspaigana tõmbab tähelepanu Purtse pruulikoda, kus valmivad õlled on viimased kuus aastat olnud üks maakonna tuumakaid tunnusmärke.

Purtse pruulikoda koos mekitoaga, kaugelt kaedes pisikene, aga samas kui sisukas!

Ja mitte üksnes eriliste käsitööõllede maitse poolest. Humalaneste reklaamimise stiil on kõike muud kui traditsiooniline.

„Me tõstame pudelid Metsiku Ida auks!“

Nimelt selline: „Purtse pruulikoda esitleb: käsitööõlu Metsikust Idast! See pole tõotatud maa. Meie mäed pole pudrust, vaid tuhast. Jõesängis ei voola piim, vaid kaevandustest imbunud reovesi. Meie miljonivaateks on suitsevad korstnad ja tuhamäed. Siin pole kullapalavikku, temperatuuri tõstab fosforiit. Meie luksuslimusiiniks on kaevandusrong ja pühapäeval peame piknikku tööstuspargis. Igaüks siia tulla ei julgegi. Aga kes julgeb, tahab üha tagasi. Sest teist sellist kohta oma metsikus ilus ja erilisuses Eestimaal polegi. Me tõstame pudelid Metsiku Ida auks!“

Säärase teksti võib leida pruulikoja koduleheküljelt.

Valik Purtse toodangut otse Metsikust Idast

Uskumatu tomatiõlu

Pruulikoja asutaja ja tegevjuht Innar Marmor mainib rõõmsasti, et nende veidi äraspidine idatööstuse ja -õlle tutvustus on meeldivat tähelepanu pälvinud. Viimasest kõneleb ka tõik, et paljud Ida-Virumaa avatud talud pakuvad janukustutuseks just nimelt Purtse õlut.

Purtse pruulikoja asutaja ja tegevjuht Innar Marmor oma valdustes

Pruulmeister Kaur Peri annab soovituse, kuidas võiksid käsitööõllega veel mitte sina peal olijad Purtse nestetega tutvust teha. Alustuseks soovitab ta Saksa laagriõlut Kämp, millel on üsnagi traditsiooniline nii-ölda tavalise õlle maitse.

„Kogenud käsitööõlle sõbrale sobivat Plaadimeri.“

Aga kogenud käsitööõlle sõbrale sobivat Plaadimeri. See nimi on töötlus inglisekeelsest kokteilinimest Bloody Mary / Verine Meeri. Kokteil koosneb tomatimahlast ja viinast. Õlu nimega Plaadimeri sisaldab samuti ... tomatit. See võib küll uskumatuna tunduda, aga võib ka meeldima hakata, nagu ütleb pruulmeister.

Pruulmeister Kaur Peri lubab mekkijaile nii traditsioonilist mekki kui ka maitsepommi.

Aga meeldigu pakutav või mitte, tekstid Purtse purkidelt, pudelitelt tasub läbi lugeda isegi neil, kes õlut ei joo. Harva võib kohata nii nupukaid-naksakaid ja ka äraspidiselt lustakaid tootereklaame.

Avatud talude päev tuleb taas!

Avatud talude päev toimub tänavu juba üheksandat korda.

Ligi 350 talu Eesti eri paigust ootavad külalisi 15.–16. juulil. Nagu ikka, saab näha loomi, põllutehnikat, iluaedasid, kodurestorane, mahla- ja moositootmisi, veinivabrikuid, turismitalusid ja palju muud põnevat.

Infot avatud talude ja nende lahtiolekuaegade kohta leiate veebilehelt www.avatudtalud.ee.