„Rakvere Farmide seakasvatussüsteemis kehtivad karmid bioohutusnõuded ja ohutusjuhendid,“ kinnitas Kirsberg. Põlvamaal asuvas Lutsu seafarmis on kõik ettevaatusabinõud täidetud – farm on tarastatud, farmis on statsionaarne desovann nii teenindavale transpordile kui ka töötajatele, täidetud on kõik farmisisesed ranged bioohutusmeetmed ning lisaks peavad kõik töötajad farmi sisenemisel ja väljumisel käima duši all ja saunas, vahetama riided ja veel kord desinfitseerima enda jalad ja käed. „Teeme kõik endast oleneva, et tavapärane töökorraldus jätkuks ja kõik tarned saaks täidetud,“ lisas Kirsberg.

Eelmisel nädalal tuvastati sigade Aafrika katk Rõuge vallas 116 loomaga farmis, kus haigeid loomi oli kuus. Eeskirjade järgi tuleb taudi avastamise korral hukata kõik haiguskoldes elavad loomad. Rõuge sead on juba hukatud.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest). Sigade Aafrika katku ei haigestu teised loomaliigid ega inimesed, kuid nad võivad viirust edasi kanda.