Magusaine aspartaam (E951) võib tekitada vähki, aga kuna tõendid on piiratud ning ainet raske „üle tarbida“, esialgu seda ei keelustata. Inimestel soovitatakse aspartaamiga tooteid süüa pigem vähem.
Kuna Euroopa toiduohutusameti (EFSA) eestvedamisel käib praegu magusainete täiendav hindamine, saabusid uued hinnangud aspartaami võimaliku seose kohta vähi tekkega. Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur ja Maailma Terviseorganisatsiooni lisaainete ekspertkomitee teatasid juulis, et aspartaam võib tekitada vähki, kuid ohtu tarbijatele pole, sest arvatavad tarbimiskogused on väikesed.
Aspartaam leidis koha ka vähkitekitavate ainete klassifikatsioonis, kategoorias 2B – võimalik vähki tekitav aine. Liigituse tipus on näiteks alkohol ja tubakas ehk vähkitekitavad ained.