Nagu ikka, tuleks kana enne valmistamist külmkapist välja võtta ja toatemperatuurile tõusta lasta. Seejärel keera kana selili, võta tugevad köögikäärid või terav nuga ja lähene lihakehale tagantpoolt. Lõika mõlemalt poolt selgroogu kuni kaelaauguni lahti ja eemalda see. Niiviisi paljastub kana rinnaluu.

Selgroog tuleb mõlemalt poolt lahti lõigata.
Paljastub rinnaluu.

Sellega on edasi kaks võimalust. Lihtsam viis on see mõne koha pealt pooleks lõigata, et saaksid kana lapikult küpsetamisnõule asetada. Aga võib rinnaluu ka täiesti välja lõigata. Sellega on küll pisut nokitsemist, aga kuna kont siiski lihast valgemana välja paistab, on üsna lihtne näha, kust lõigata tuleb.

Muide, niimoodi tegutsedes saad ühest kanast kohe mitu rooga. Viska üle jäänud selgroog koos paari sibula, porgandi, maitserohelise ja muu mõnusaga potti, vala vett peale ja pane tasasele tulele. Umbes kahe tunni pärast on sul imemaitsev puljong omast käest võtta. Mina näiteks puljongit üldse keema ei lasegi, vaid hoian seda peaaegu keema minemise äärel. Nii on vahuvõtmise ja muuga kõvasti vähem jamamist.

Kui tavaliselt meeldib mulle teha klassikalist puljongit, mis on keedetud porgandi, sibula ja selleriga, siis seekord otsustasin asjale läheneda veidi aasiapärasemalt – potis on lisaks sibulale ja porgandile ka ingver, küüslauk, tšilli ja koriandrivarred.

Ahjukana juurde tagasi tulles: selleks et tiivaotsad ära ei kõrbeks, tuleks need enne küpsetamist kana alla torgata. Siis tupsuta see köögipaberiga kuivaks ja soola korralikult. Mitmed kokad soovitavad tegelikult lasta sel pärast soolaga maitsestamist ööpäeva jagu külmkapis katmata seista. Aga kui aega ei ole, võib selle sammu ka vahele jätta.

Nüüd siis selle osa juurde, kus lubasin kirjutada, kuidas kana saab olla poole maitsvam. Siin on võtmesõnaks ürdivõi.

Ürdivõi stardikomplekt: kättesaadavad maitsetaimed, või, sool, pipar ja kauss, kus kõik see kokku segada.

Mul oli parasjagu kasvuhoones hunnikute viisi basiilikut üle, nii et korjasin ohtralt seda, juurde veel tüümiani ja tilli, niivõrd-kuivõrd veel oli. Maitsetaimed tuleb peeneks hakkida ning koos soola ja pipraga toasooja või hulka segada.

Seejärel tuleb see või saada ühtlaselt kana naha alla. Alusta rinnafileest, vajadusel lõika väike sälk naha sisse ja aja pehme maitsevõi sõrmedega eraldi mõlema rinnafilee tüki alla. Tee sama ka kana jalgadega ning tegelikult võiks võid ajada igale poole naha alla, kuhu sa aga vähegi ulatud. Seda tehes tuleb olla veidike ettevaatlik, et nahk ei rebeneks.

Või naha alla panemine muudab selle mõnusalt krõbedaks. Samuti ei kuiva nii liha ära.
Kana naha alla pääseb kenasti tagantpoolt.
Ära karda kasutada sõrmi – nii saab või aetud igasse nurka. Aga kui üldse ei taha, võib ka silikoonist spaatlit kasutada.

Eelkuumuta ahi 230 kraadini ja pista maitsestatud kana ahju. Lapikuna kana küpsetamine võtab ainult 45 minutit, kuna kuumus pääseb lihale igast küljest ühtlasemalt ligi. Samuti ei ole muret, et näiteks koivad on veel toored, samal ajal kui rinnafilee juba kuivanud. Pärast küpsemist lase ahjukanal 10–15 minutit jahtuda, et mahlad kõik kohe välja ei jookseks.

Võiga nahaalust täites jääb kana mõnusalt kuldpruun.

Parim on ahjukana muidugi serveerida mõnusa kartulipudruga ja kanast välja voolanud mahladest tehtud lihtsa kastmega. Köögiviljadest sobib kõrvale värske kurk ja tomat või herne-porgandihautis.

Kanamahladest kaste

kanast küpsetamisel välja voolanud mahlad

vesi

kuhjaga supilusikatäis jahu

Sega jahu ja pisut vett omavahel kokku, et tekiks ühtlane paksem vedelik. Kalla kanast välja voolanud mahlad pannile ja pane see tulele. Kui mullitama hakkab, lisa samal ajal segades jahu ja vee segu. Maitse kastet: kui see on liiga tugev, lisa veel vett, kuni saavutab meeldiva maitse ja konsistentsi. Serveeri kohe.

Head isu!