„Seda hakkas nii kiiresti tulema, et ma olin küll väga lähedal garaažile, et autod sisse ajada, aga kui ma jõudsin joosta ja garaažiukse lahti teha, niikaua oli juba autoklaas katki. See oli uskumatu, mis juhtus. Kestis küllaltki lühikest aega, aga rappis oksi ja lehti,“ kirjeldas ta.

„Kui jõudsin joosta ja garaažiukse lahti teha, niikaua oli juba autoklaas katki,“ kirjeldas Iide külas elav Mari rahekahjustusi Sõrves.

Kargi külas elav Kairi avastas, et hiidrahe all sai tõsiselt kannatada tema klaasist kasvuhoone – katus oli täiesti auklikuks sadanud. „Kasvatan tomateid ja viinamarju, viljad jäid õnneks kõik terveks,“ ei kaotanud ta siiski positiivset meelt.

Kargi külas elav Kairi avastas pärast hiidrahet, et tema klaasist kasvuhoone katus on puha auklik.

Viljandimaal Karksis elav Maarika oli parasjagu basseinis, kui järsku saabusid tema õuele tormituuled. „Loodus tegi küll meie õuest lahinguvälja, kuid varalist kahju õnneks siiski ei saanud,“ rääkis ta. „Olen vist õnnesärgis sündinud, sest vaid poole meetri kaugusel minust lennutas tuul suured oksad maha.“

Karksis elav Maarika nautis parasjagu veemõnusid, kui äkki tõusis tugev torm ja kohe basseini kõrvale suured oksad lennutas.

Hädaabinumbrile 112 tehti esmaspäeval üle 4500 kõne.

„Paraku said tormi tõttu viga ka inimesed. Pärnumaal kukkus murdunud puu peale meesterahvale. Kiirabi reageeris kõrgeima prioriteediga ja abivajaja viidi haiglasse. Harjumaal tabas tugev tuuleiil üht jalakäijat nii äkitselt, et naisterahvas kukkus ning tuli samuti kiiresti haiglasse viia,“ sõnas häirekeskuse kriisijuht Janek Murakas.

Päästjatel tuli tormiga välja sõita enam kui 300 korral. Kõige rohkem sündmusi (110) oli Lõuna regioonis. Lääne regioonis registreeriti 97, Põhja regioonis 88 ning Ida regioonis 25 sündmust. Enamasti tuli eemaldada sõiduteele või elektriliinidele langenud puid. Mõnel juhul olid ka elanikud ise jõudnud murdunud puu sõiduteelt eemaldada.

„Kõige raskemad ilmastikuolud – hiidrahe, trombid, keeristorm – läksid õnneks Eestist mööda. Kõige rängemalt sai kahjustusi Sõrve säär, kus suurte raheterade tõttu said vigastusi sõidukid ja hooned,“ märkis päästeameti haldusosakonna juhataja Janar Kärner.

Üks suuremaid pildile jäänud raheterasid, mis esmaspäeval Sõrves maha sadas.
Peopesasuurune: näidis hiidrahe pallist Kargi külas Sõrve poolsaarel.
Kallist masinat tuleb säästa: mõned autoomanikud valmistusid rahesajuks korralikult.
Lätlastel läks rahega täbaramalt: „Veel 12 tundi tagasi oli see koristamata rapsipõld. Täiesti apokalüptiline vaatepilt,“ kirjutas Lõuna-Lätis Tērvetes tegutsev talunik Valter Bruss teisipäeval sotsiaalmeedias.