Tol hetkel otsustati Madise eestvedamisel kiiresti hakata ehitama uut jahimaja keset seltsile nime andnud Ääsmäe põlisküla, kohalike jahimeeste valvsa silma alla. Juba 2004. aastal valmis oma kandi jahimeeste ja talunike annetatud palkidest ning muust materjalist ühiskondlikus korras uus, püstkoda meenutav jahimaja, millest kujunes nüüdseks aastakümneteks kohalike jaoks juba mitmete toredate ettevõtmiste toimumispaik.

Külla kutsub Ääsmäe jahimajake. Madis Liivaäär paremal.

Lisaks jahimeeste kogunemispaigana keskenduti maja pakkumisele kogunemis- ning meelelahutuskohana ka ümbruskonna elanikele. Korraldati meeleolukaid loodushariduslikke ja jahindust tutvustavaid üritusi ning kenasti tuli kaasa ka Ääsmäe kool, kus kohalikud lapsed õpivad.

„Jahiseltsina tegutseme Ääsmäel praeguseni, kuid kohaliku elu väikese keskusena on selle tegevused ammu väljunud ühe hobi hoidmise ja tutvustamise raamidest. Nii nagu meie aktiivne seltskonnaelu on paarikümne aastaga kasvanud välja meie vanast jahimajast, nii on nüüd keset küla on kerkimas mitte kõrts ega kirik, vaid ilus ja kaasaegne, järjekorras juba kolmas jahimaja,“ sõnab jahiseltsi süda ja mootor ning kohaliku üks kogukonna aktiviste Madis Liiväär.

Külla kutsub Ääsmäe jahimajake.

Muide, jahimaja vastaskrundil asus 19. sajandil küla kõrts, mille kohalik mõisnik u 150 aastat tagasi likvideeris ja kus nüüdseks on ühe kohaliku jahimehe kodukoht.

„Siis kui hakkasime unistama uuest jahimajast, oli ikka tagamõtteks, et sellest kujuneb ka omamoodi külaelu keskus, kus korraldada kohtumisi ja hoida meie väikekoha traditsioone. Neid on palju ja aastatega tulevad juurde ka uued,“ lisab Madis.

Külla kutsub Ääsmäe jahimajake. Madis Liivaäär vasakul.

Selts on korraldanud jahimajas ja selle õuel pere- ning külapäevi ja nüüd võetakse juba teist korda osa ka Metsarahvapäevast. Madise sõnul on selts püüdnud anda parima, et kohalikel lastel ja peredel oleks vahva: sel korral tutvustatakse hobuseid ja metsamaastureid ning lapsed saavad nendega ka sõita, toimub käsivikatiga töötamise ja selle hooldamise töötuba, saab proovida vibulaskmist, soetada oksjonilt kohaliku fotograafi meeleoluka metsloomapildi ning lüüa kaasa jõukohases metsamatkas.

„Kõik ettevõtted, mis meie läheduses toimetavad, panustavad jooksvalt iga kohaliku ürituse õnnestumisse. Ka Metsarahvapäeva teeme ilma midagi vastu ootamata – see näitab, kui abivalmis meie kogukond on. Paneme seljad kokku kes millega saab, et külarahval ja külalistel oleks siin mõnus ja hea,“ ütles Madis, kes on ka selle ürituse eestvedaja.

Külla kutsub Ääsmäe jahimajake.

Jõudumööda teevad jahimaja juures ehitustöid ka kohalikud mehed, igaüks vastavalt oma oskustele. „Olen mitu korda tulnud puhkepäeval jahiseltsi maja juurde ning avastanud, et keegi askeldab sees või väljas,“ ütles Madis.

Suur abi on kohalikest asutustest nagu näiteks Kadarbiku talu ja Balsnack, Ääsmäe külakogust ja ümbruskonna elanikest. Tugev kogukond tõmbab aina osalejaid juurde ja kasvab sellesama kogukonna heaks.

Seekordne Metsarahvapäev on Eesti kogukondade nägu

16. september 2023, üle Eesti

Üheskoos tuntud metsarahvaga – teadlaste, metsakasvatajate ja matkajatega jagatakse 16. septembril metsatarkust ja -elamusi.

Metsarahvapäeva sündmuste programm täieneb pidevalt ägedate metsaelamustega. Kavas on retked, matkad, ellujäämise ja kokkamise programmid. Sobiva ringkäigu leidmiseks vajuta vastava maakonna peale.

Metsarahvapäeva Facebook'i lehel saab osaleda metsaviktoriinil, kus iganädalaselt uuele põnevale või harivale küsimusele õigesti vastates on võimalik võita ägedaid auhindu.

Päevast osavõtmiseks tuleb kodulehel valida endale meelepärane ringkäik ja registreerida oma osalus. Igale üritusele saab registreeruda kindel arv külastajaid ja vabade kohtade täitumisel ei ole enam kahjuks võimalik ringkäigule registreeruda. Mõistlik on täpsustada ringkäigu lisainfost üle, kas ürituse programm ja läbitav distants on sulle ja kaaslastele (nt. lastele või eakamatele külalistele) sobilik.

Kolmandat korda toimuv Metsarahvapäev, mis oli algselt pühendatud eelkõige metsale ja metsakasvatajate tööle, kasvab aastatega just Eesti kogukondade nägu. Väikeste ettevõtete, jahiseltside ja maakoolide ümber koonduvad kohalikud elanikud annavad märku, et elu maal on tagasihoidlik, aga tugev ja elujõuline.

Üritust korraldab Eesti Metsaselts ja toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK).