„Veetsin lapsena palju aega maal memme ja taadu juures ning see ei olnud niisama lõbus maal aja veetmine,“ rääkis Liina Gross, kes on ühtlasi ka Metsarahvapäeva peakorraldaja. „Tuli palju tööd teha ja õppida. Taaduga käisime tihti metsas ning taadu õpetas mulle kõike metsaga seonduvat, memme jällegi õue ümbruses olevat. Memmele meeldis mulle teha kontrollitöid looduse kohta.“

Liina, Sille ja Elerin pakuvad kodukandi lastele kaks vahvat metsaretke.

Vabadel hetkedel sai metsast Liina mängumaa. „Oli isegi periood kus ma kujutasin ette, et ma olen nõid ja oskan loomade ja lindude keelt. Hiljem memme ja taadu antud teadmised kahjuks ähmastusid, aga Luua Metsanduskool tuletas taas meelde.“

Kui mingil hetkel oli Liina harjunud suure seljakotiga metsast pilk kiirelt ühest kohast teise hüpeldes läbi rammima, siis nüüd vaatab ta taas suure uudishimuga ringi ning jääb ühe või teise puu või taime juures peatuma. „Tundsin, et tahaksin seda põnevat maailma ka teistega jagada ning neid õpetada samamoodi vaatama,“ räägib ta. „Lapsi õpetada on lihtsam, neis on veel alles see siiras huvi maailma vastu alles ning nad tegelikult tahavad teada, näha ja kogeda.“

Liina, Sille ja Elerin pakuvad kodukandi lastele kaks vahvat metsaretke.

Liina kutsus kampa head sõbrannad, kes samamoodi metsa vaatavad ja sündiski idee - õpetada lapsi tundma meie metsa. Arutelust ja kohaliku elu tunnetamisest kujunes sündmus, mis ootab lapsi külla 16. septembril RMK Heimtali matkarajale.

Naiste sõnul on väga oluline pühenduda just laste ja metsa omavahelise sõpruse ja usalduse loomisele, sest kui varases eas pole lapsed metsaga mingil põhjusel tutvust teinud, võib sellest kujuneda hirm ja ebamugavus metsa ja üldse loodusesse minemise ees.

„See, mida me ei tunne, võib tunduda ohtlik ja võõras,“ selgitas Elerin. „Soovime, et lapsed tunneksid rõõmu looduses viibimisest, mõistaks metsade tähtsust ja väärtustaks nende elurikkust ning saaksid aru ka metsa erinevatest funktsioonidest, sealhulgas sellest, mida puust lõpuks edasi tehakse või miks osade metsade eest on vaja hoolitseda.“

Liina, Sille ja Elerin pakuvad kodukandi lastele kaks vahvat metsaretke.

Sellele aitab kaasa retke käigus kodumaiste puuliikide tundmaõppimine ja arutlemine selle üle, kuidas metsakoosluses ja ka elus üldisemalt on kõik omavahel seotud ning milline on metsa eluring. Koos Sille ja Liinaga on nad juba läbi mõelnud programmi, jalutanud läbi raja ja leidnud isegi sobiva abimaterjali, millega toetab kogukondlikku sündmust NUPU.

Lapsed saavad näiteks kingituseks oma herbaariumi töövihiku ja juba õpperetkel hakkame selle jaoks puulehti koguma. Kolm eestvedajat ootavad metsahuvilisi lapsi kahele retkele, mõlemast saab osa võtta kuni 20 osalejat, et iga laps saaks tähelepanu ja vastuseid oma küsimustele. Vanemaid kaasa ei kutsuta.

Liina, Sille ja Elerin pakuvad kodukandi lastele kaks vahvat metsaretke.

„Lapsed keskenduvad ilma vanemateta paremini, rada mahutab ainult teatud arvu inimesi ja meil on keeruline gruppi juhtida kui tekib ülerahvastatus ning teinekord kipuvad vanemad olema ka liiga kontrollivad - ära siia astu ja sinna roni, aga mis sõprust Sa metsaga teed, kui lähemale ei tohi minna? Loomulikult me ei ajaks vanemaid ära, kuid me ootame ikkagi ennekõike lapsi ja vanemad võivad retke ajal käia lähedal asuvas ERMi Heimtali muuseumis või Viljandis kohvikus,“ lisab Sille.

Viljandi Heimtali matkaraja metsaretk toimub iga ilmaga ning oodatud on peamiselt algklasside lapsed. „Me ei karda halba ilma ja ilmselt see ongi üks suurim hariduslik pool meie ettevõtmises – Eesti loodus on mitmekesine ja tänu sellele väga äge. Õpime olema vastavalt riides, retkeks ette valmistuma, metsas kõndima ja nautima metsailu iga ilmaga ning hoidma enda ja teiste tervist,“ täpsustab Liina.

Seekordne Metsarahvapäev on Eesti kogukondade nägu

16. september 2023, üle Eesti

Üheskoos tuntud metsarahvaga – teadlaste, metsakasvatajate ja matkajatega jagatakse 16. septembril metsatarkust ja -elamusi.

Metsarahvapäeva sündmuste programm täieneb pidevalt ägedate metsaelamustega. Kavas on retked, matkad, ellujäämise ja kokkamise programmid. Sobiva ringkäigu leidmiseks vajuta vastava maakonna peale.

Metsarahvapäeva Facebook'i lehel saab osaleda metsaviktoriinil, kus iganädalaselt uuele põnevale või harivale küsimusele õigesti vastates on võimalik võita ägedaid auhindu.

Päevast osavõtmiseks tuleb kodulehel valida endale meelepärane ringkäik ja registreerida oma osalus. Igale üritusele saab registreeruda kindel arv külastajaid ja vabade kohtade täitumisel ei ole enam kahjuks võimalik ringkäigule registreeruda. Mõistlik on täpsustada ringkäigu lisainfost üle, kas ürituse programm ja läbitav distants on sulle ja kaaslastele (nt. lastele või eakamatele külalistele) sobilik.

Kolmandat korda toimuv Metsarahvapäev, mis oli algselt pühendatud eelkõige metsale ja metsakasvatajate tööle, kasvab aastatega just Eesti kogukondade nägu. Väikeste ettevõtete, jahiseltside ja maakoolide ümber koonduvad kohalikud elanikud annavad märku, et elu maal on tagasihoidlik, aga tugev ja elujõuline.

Üritust korraldab Eesti Metsaselts ja toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK).