Põhjust on Ruhnu saar oma reisi-listis ettepoole nihutada, saarel on toimumas pidevalt väga põnevaid sündmusi. Metsarahvapäeva raames on maalilise looduse ja üksteise seltsis mõnusa puhkuse nautimiseks nüüd imeline võimalus aga tasub olla valmis, et külla on kutsutud ka mitmeid erilisi inimesi nii rääkima kui esinema. Kohtuda saab Kristel Vilbaste, Valdek Lauri ravitseja Anu Altmetsa, Jarek Kasari ja teistega.

Mihkel Urmet ja Eeva Lauk hoolitsevad nädalavahetuse programmi eest Ruhnus.

Nii Ruhnu Metsarahvapäeva kui ka suuresti sealse kultuurielu vedajad Mihkel Urmet ja Eeva Lauk hoolitsevad nädalavahetuse programmi eest nii, et külaline saab hea ettekujutuse sellest, mida üks väike ja tugev kogukond tähendab. Metsarahvapäev Ruhnus on kogemuslik teekond loodusesse, mis sisaldab endas veoauto- ja rattaretki, sauna, mõnusat suupoolist, filmiprogrammi, näitust, hommikvõimlemist, loenguid, kontserti.

Eksursioon Ruhnu metsades võimaldab tajuda saare metsa eluringi ning näha väikesel saarel üllatavalt vaheldusrikast metsaelu. Rattaretke juhib metsateadlane Jürgen Aosaar. Ruhnus kasvab Eesti suurim idakuusk, mida tavaliselt võiks leida 1000-2500m kõrgusel merepinnast Gruusias ja Türgis, aga ka näiteks hiigelnulg ja trompetipuu.

Mihkel Urmet ja Eeva Lauk hoolitsevad nädalavahetuse programmi eest Ruhnus.

Juba veidi rohkem kui aasta aega hoiavad Mihkel ja Eeva väikesaare kultuurielu tuksumas – välja on arendatud ökojäätise kohvik, tehakse tööd kohaliku turismi- ja ettevõtluse arendamiseks ning mõtteid keerleb järgmisel aastal oma vetikakasvatuse avamise osas.

Metsarahvapäeval kutsuvad Mihkel ja Eeva endale inimesi külla lausa mitmeks päevaks, broneeritakse külalistele praamipiletid, hangitakse ööbimiskohad ning noored on mõelnud läbi mitmepäevalise meelelahutusprogrammi. Seetõttu on osalemine tasuline, erinevalt ülejäänud Metsarahvapäeva programmist.

„Saare keskel on Bullerby stiilis küla, kuhu kõik kokku tulevad. See on liiga nunnu maailm, et mitte tagasi tulla,“ kiidab Eeva oma kodusaart ja mitmekülgset loodust ning lisab, et nii külalised kui ka kohalikud näevad Ruhnut, kui väikest paradiisisaart.

Metsarahvapäev saarel on elamusnädalavahetus, mida aitab läbi viia MTÜ Ruhnu Kultuuriruum ja liikumine Planeet Ruhnu.

Seekordne Metsarahvapäev on Eesti kogukondade nägu

16. september 2023, üle Eesti

Üheskoos tuntud metsarahvaga – teadlaste, metsakasvatajate ja matkajatega jagatakse 16. septembril metsatarkust ja -elamusi.

Metsarahvapäeva sündmuste programm täieneb pidevalt ägedate metsaelamustega. Kavas on retked, matkad, ellujäämise ja kokkamise programmid. Sobiva ringkäigu leidmiseks vajuta vastava maakonna peale.

Metsarahvapäeva Facebook'i lehel saab osaleda metsaviktoriinil, kus iganädalaselt uuele põnevale või harivale küsimusele õigesti vastates on võimalik võita ägedaid auhindu.

Päevast osavõtmiseks tuleb kodulehel valida endale meelepärane ringkäik ja registreerida oma osalus. Igale üritusele saab registreeruda kindel arv külastajaid ja vabade kohtade täitumisel ei ole enam kahjuks võimalik ringkäigule registreeruda. Mõistlik on täpsustada ringkäigu lisainfost üle, kas ürituse programm ja läbitav distants on sulle ja kaaslastele (nt. lastele või eakamatele külalistele) sobilik.

Kolmandat korda toimuv Metsarahvapäev, mis oli algselt pühendatud eelkõige metsale ja metsakasvatajate tööle, kasvab aastatega just Eesti kogukondade nägu. Väikeste ettevõtete, jahiseltside ja maakoolide ümber koonduvad kohalikud elanikud annavad märku, et elu maal on tagasihoidlik, aga tugev ja elujõuline.

Üritust korraldab Eesti Metsaselts ja toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK).