„Mõni vahepeal karistustki kandnud nii-öelda profivaras on naasnud kuritegelikule teele, värvanud uusi kaaslasi ning tegutseb enneolematult nahaalselt. Vähemalt sama murettekitav on aga see, et ilmunud on ka uusi seltskondi, kes tegutsevad selgelt koordineeritult ja tööjaotusega. See viitab sellele, et kriminaalide read täienevad,“ hindas Aia.

„Veel üks murettekitav trend on alaealiste vargused. Juba kevadel oli neid märkimisväärselt palju. Kahjuks on alaealised, konkreetsemalt teismelised poisid, pannud hiljuti toime ka vägivaldseid varguskatseid,“ rääkis Aia.

Möödunud nädalast tõi valvejuht näiteks olukorra Tartust, kus varemgi vargusega vahele jäänud mees tuli toidupoodi noaga relvastatuna ja üritas varastada üle 100 euro väärtuses kaupa. „Kinnipidamisel osutas isik vastupanu ja üritas põgeneda, aga turvatöötajate ja politsei koostöös saadi ta kätte,“ selgitas Aia.

„Pärnus toimus aga näiteks intsident, kus nähtavasti varasemate kogemusteta varas üritas viia poest korraga välja tervelt kuus pudelit viina. See loomulikult ei jäänud märkamata, aga tõkestamisel muutus isik vägivaldseks ning turvatöötaja pidi lõpuks käeraudu kasutama,“ ütles valvejuht.

Juhan Aia sõnas, et vägivaldsete varguskatsete kasvu oli märgata ka eelmisel sügisel, kuigi see ei olnud nii intensiivne.

„Majanduslikud pinged kipuvad väljenduma ka kasvanud kuritegevuses. Igal juhul tasub ettevõtjatel oma kauplusi ja ladusid julgestada ning kõigil inimestel on põhjust olla veidi valvsam,“ soovitas ta.