„Mina olen selles valdkonnas nüüdseks toimetanud enam kui poole oma elust. Põllumajanduse tippjuhi tiitel on suur tunnustus ja see pole ainuüksi minu, vaid kogu mu meeskonna oma. Olen püüdnud meie ettevõtetesse viia avatud suhtlust ning meeskonnajuhtimismudelit. Võin uhkusega öelda, et minul ongi see nn dreamteam ehk unistuste meeskond, kellega saab teha ka kõige põnevamaid projekte. Võib-olla see julgus neid projekte ette võtta ja ära teha ning leida igas päevas positiivsust ongi põhjus, miks see tunnustus tuli,“ ütles Susi.

Susi jaoks on oluline pikk visioon ning mõelda hoolega, kuidas iga otsus mõjutab järgmist otsust, tulemust või meid ümbritsevat keskkonda. „Meie ümber on nii palju ettearvamatut ning on hea teada, et kõik, mis on meie teha, on tehtud südamega,“ ütles värske põllumajanduse tippjuht.

Regionaalministri Madis Kallase sõnul nõuab tippjuhiks olemine suurt pühendumust, eriti keeruline ja mitmetahuline on põllumajandusettevõtete juhtimine, kus on palju muutujaid ning tuleb igapäevaselt teha otsuseid, millest sõltub otseselt ettevõtte edukus ja tulevik.

“Maarika Susi on suurepärane näide sellest, kuidas on võimalik teha karjääri põllumajandusettevõttes, liikudes finantsjuhist ettevõtte tegevjuhiks. Eesti kapitalil põhineva firma juhina on ta loonud moodsa ja innovatiivse juhtimise mudeli, kus on loonud ettevõtetest kontserni, kus on ühendatud põllumajandus- ja energia tootmine ühtsesse ringmajanduse tervikusse. See on efektiivne ja jätkusuutlik majandamine, millest soovitan ka teistel eeskuju võtta,“ sõnas Kallas.

Valimiskomisjoni esinaise ja Swedbanki põllumajandussektori juhi Brit Padjuse sõnul on Susi nimetanud põllumajandust enda kireks. „Vaadates Maarika tegemisi on tõesti näha, et ta teeb oma tööd suure pühendumisega ja kirega. Innovaatilised plaanid ja uuenduslikud lahendused, lisaks ka suur töövõime iseloomustavad tõelist tippjuhti.“ Komisjon soovib tunnustada tippjuhte, kes on eeskujuks kogu sektorile. “Maarika on kindlasti see eeskuju, keda sektorile vaja on,“ ütles Padjus.

Maarika Susi autasustati traditsiooniks kujunenud skulptuuriga „Kuldne viljapea“, mille autor on Tiiu Kirsipuu.

Varasemad võitjad:

2022 – Sadala Agro juhatuse liige Ahti Kalde

2021 – Kaska-Luiga OÜ juht Avo Kruusla

2020 – Crocus OÜ juhatuse liige Andres Oopkaup

2019 – Trigon Dairy Farming Estonia AS juhatuse liige Margus Muld

2018 – Männiku Piim OÜ juht Avo Samarüütel

2017 – Kõljala Põllumajanduslik OÜ juht Tõnu Post

2016 – OÜ Avispeamees juht Jaak Läänemets

2015 – OÜ Estonia tegevjuht Ain Aasa

2014 – OÜ Kehtna Mõisa juht Märt Riisenberg

2013 – OÜ Voore Farm juht Indrek Klammer

Konverentsi „Põllumees kui tippjuht“ korraldavad alates 2006. aastast Olustvere teenindus- ja maamajanduskool ning Corpore Konverentsid. Vaata ka konverentsi ametlikku kodulehekülge.