Külmetushaiguse sümptomid ei teki kohe, kui viirusega nakatud. Haigus kujuneb tavaliselt paari päeva möödumisel nakatumisest. Küll aga muutub haigestunud inimene teistele nakkusohtlikuks juba peiteperioodil. Seega võib nakataja olla väliselt (veel) terve inimene.

Marje Oona

Nakatumisriski saab vähendada, kui vältida lähikontakti haigetega, pesta mitu korda päevas hoolikalt käsi, viibida palju värskes õhus ja tuulutada ruume. Enamiku hingamisteede viirusnakkuste vastu ei saa end vaktsineerida, v.a. gripp ja COVID-19.

Mida teha nohu leevendamiseks?

Nohu ehk nina limaskesta põletik on paljudele, eriti lastele, külmemal perioodil tavaline kaaslane. Viiruslik nohu möödub tavaliselt nädala jooksul.

  1. Puhasta nina soolalahusega. Apteekides on müügil keedu- või meresoola sisaldavad lahused ja ninaspreid.

  2. Limaskesta turse alandamiseks võid kasutada ka turset alandavad spreid või tablette. Need leevendavad küll ninahingamise takistust, kuid ei ravi nohu. Ravimeid tuleb kasutada võimalikult lühikest aega, kindlasti mitte üle seitsme päeva järjest.

  3. Nuuskamiseks kasuta ühekordseid taskurätte.

  4. Tuuluta ruume ja hoia toaõhk tavapärasest veidi niiskemana.

  5. Pane kuiva õhuga tuppa õhuniisutid või laota radiaatorile märjad rätid.

  6. Selleks et saaksid öösel paremini hingata, kergita peaalust veidi kõrgemale.

  7. Kui nohu ajal pole palavikku, võid julgelt õue minna, sest jahe õhk alandab nina limaskesta turset.

Mida teha kurguvalu leevendamiseks?

Enamasti on kurguvalu põhjus viirusnakkus. Sagedasemad kurgupõletikku põhjustavad viirused on rinoviirused ning gripi- ja adenoviirused. Koos viirusliku kurgupõletikuga esinevad tavaliselt ka teised viirusnakkuse sümptomid, nagu nohu, köha, palavik, halb enesetunne. Viiruslik kurgupõletik kestab neli-viis päeva ja möödub ilma spetsiifilise ravita.

  1. Kurguvalu korral võid võtta paratsetamooli või ibuprofeeni.

  2. Oluline on väikestes kogustes ja sageli juua, see niisutab kurgu limaskesti. Sobivad nii soojad kui ka jahedad joogid (vesi, sidruni ja meega tee, kanapuljong).

  3. Kurku pihustatavad preparaadid ja imemistabletid ei kiirenda haigusest paranemist, vaid leevendavad sümptomeid lühiajaliselt. Kindlasti ei tohi neid kasutada alla seitsmeaastastel lastel.

Mida teha köha leevendamiseks?

Kõige sagedamini on köha põhjus ülemiste hingamisteede viirusnakkus, mis aja möödudes ise paraneb. Antibiootikumidest viirusköha puhul kasu ei ole ning köha vastu mõeldud ravimeid tuleks kasutada ainult arsti soovitusel.

  1. Puhasta nina ja hoia nina kaudu hingamine võimalikult vabana. Köhaärritust võib põhjustada nohusest ninast neelu valgunud sekreet või suu kaudu hingamisest kuivaks muutunud kurk.

  2. Tarbi vedelikku. Soe (mitte kuum) jook leevendab kurguärritust ja muudab lima väljaköhimise kergemaks. Võid teha ravimtaimedest teed.

  3. Kergita voodis lamades peaalust veidi kõrgemale. Nii väheneb nohuse sekreedi valgumine neelu.

  4. Köhaärritust aitab leevendada mesi või ravimtaimede baasil tehtud köhasiirup. Teisi köhasiirupeid tuleks kasutada arsti või õe soovitusel.

  5. Köha leevendamiseks võid sisse hingata inhalaatori abil tehtavat veeauru.

  6. Määri rindkerele hanerasva või tee sooja jalavanni.

Kuidas leevendada silmapõletikku?

Silma limaskestapõletiku korral muutub silmavalge ja alalau sisekülg punetavaks ning võib esineda silmakipitust. Silmapõletiku kõige sagedasem põhjus on viirusnakkus – sel juhul esineb ka nohu ja köha ning silmast tuleb vesist eritist. Viiruslik silmapõletik möödub seitsme kuni kümne päevaga.

  1. Pese hoolikalt käsi nii enne kui ka pärast enda (või lapse) silmade puhastamist.

  2. Kasuta silma puhastamiseks pehmet lappi või kosmeetilisi vatipadjakesi, mida on niisutatud puhta keedetud jahutatud veega või apteegist ostetud füsioloogilise lahusega.

  3. Silma tuleb pühkida ühes suunas.

  4. Igaks pühkimiskorraks kasuta uut puhast lapiosa või uut vatipadjakest, sest silmapõletikud on väga nakkavad!

  5. Vaheta tihti käterätte ja padjapüüre.

  6. Silmaärritust võivad leevendada silmale asetatud soe kompress või silma tilgutatud kunstpisarad (neid saab apteegi käsimüügist).