“Eelmisel hooajal haigestus Eestis grippi ligi 39 000 inimest. See on suur hulk inimesi, kellel võib lisaks haiguse põdemisele kaasa tulla raskeid tüsistusi, nagu näiteks kopsu- ja keskkõrvapõletik, neeruvaagnapõletik või muude krooniliste haiguste ägenemine. Gripi tüsistustesse surnud inimeste hulgas polnud eelmisel hooajal keegi vaktsineeritud, seega oleks vaktsineerimisega olnud võimalik päästa vähemalt 100 inimese elu,“ tõdeb Terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova.

Tervisekassa vaktsineerimise teenusejuht Hanna Jäe lisab, et gripivaktsiin on tasuta kättesaadav üld- ja erihoolekande teenusel olevatele inimestele, kõigile üle 60-aastastele, lapseootel naistele, kuni 7-aastastele lastele ning gripi riskirühma kuuluvatele alaealistele. Viimaste seas on lapsed ja noorukid, kel on südame-veresoonkonna haigused, onkoloogilised haigused, immuunpuudulikkus, diabeet või obstruktiivne kopsuhaigus.

Tasuta gripivaktsiini saavad ka riskirühma kuuluvad sõjapõgenikud ning riskirühma kuuluvad inimesed, kellel puudub kehtiv ravikindlustus. Riskirühmade vaktsineerimise eest tasub Tervisekassa, kes on sel aastal hankinud 113 000 doosi vaktsiini.

Inimestele, kes riskirühma ei kuulu, maksab gripivaktsiin 15–30 eurot sõltuvalt vaktsineerimisasutuse hinnakirjast.

Perearst dr Tommi Ründal rõhutab, et gripp on tõsine infektsioonhaigus, mida on võimalik vaktsiiniga ennetada või kergendada haiguse kulgu ja vältida hilisemaid tüsistusi.

“Kuna praegu on gripivaktsiin riskirühmadele tasuta, on oluline seda võimalust kasutada ja end vaktsineerida. Tänu ennetustegevustele on võimalik vähendada raskeid haigestumisi ja surmajuhtumeid. Vaktsineerida tasuks end kindlasti kõigil, ka neil, kes riskirühma ei kuulu,“ sõnab Ründal.

Gripivaktsiini saab soovi korral teha oma perearstikeskuses. Samuti saab end kiiresti ja mugavalt vaktsineerida paljudes apteekides ja raviasutuste vaktsineerimiskabinettides. Vaktsineerimiseks on vajalik eelnev broneerimine, mida saab teha siin.

Hoolekandeasutuses vaktsineerib kõiki soovijaid sealne õendusteenuse osutaja. Rohkem infot leiab veebilehelt www.vaktsineeri.ee.

2022/2023. aasta gripihooaeg (oktoober-mai)

  • grippi haigestus pea 39 000 inimest

  • haiglaravi vajas 1464 inimest

  • gripi tüsistustesse suri üle 100 inimese

  • gripi raviks kulus üle 5 miljoni euro

Allikad: Tervisekassa, TAI ja Terviseameti andmekogud