Aparaaditehase HAKI galeriis näitab oma töid Ukraina kunstnik Viktoria Berezina, kes põgenes pärast sõja algust oma kodust Hersonist Eestisse.

„Mulle väga meeldib siin elada ja tegutseda sellises loomingulises keskkonnas. Siin on väga suur kunstnike kogukond. Siin on suurepärane võimalus üksteisega tuttavaks saada, oma kunsti näidata ja Ukrainas toimuvast rääkida,“ räägib Berezina portaalile.

Ajakirjanik teeb sissevaate ka Setomaa kultuuriellu ning kirjutab, et sinna jõudes oleks nagu ajas tagasi läinud. Kuna see rahvusrühm aga püüabki säilitada vanu traditsioone, religiooni ja piirkondlikku keelt, ei pane see imestama.

„Sada aastat tagasi oli siin 100% suuline kultuur, inimesed olid pigem kirjaoskamatud ning kõiki teadmisi anti edasi suuliselt. Olen mõelnud, et nad elasid kui muusikalis, sest setodel oli laule igaks elujuhtumiks ning nii anti edasi jutte, traditsioone, teadmisi,“ tutvustab Setomaa giid Helen Külvik.

Seto leelo, mida peetakse umbes kahesaja aasta vanuseks, on tänini seto kultuuri oluline osa. Leelot lauldakse rahvarõivastes ning nendega pole setod kadedad, vaid ärgitavad külastajaid neid selga proovima.

„Soovime, et saaksite võimalikult palju teada kogukonna elust ja kultuurist,“ selgitab Külvik. „Rahvariiete kandmine on hea viis kultuuri tundmaõppimiseks.“

Vaata Euronewsi külaskäiku Eestisse allolevast videost.

Originaalartikkel valmis koostöös Visit Estoniaga.