„Meie soov on planeerida lastele süüa nii, et neil oleks võimalus endale ise toitu tõsta, vajadusel ka juurde, nii et lastel oleks kõhud mõnusalt täisväärtuslikku toitu täis. Samas märkasime, et igapäevaselt jääb rühmadel puhast toitu siiski veidi järele ja kahju oli seda minema visata,“ ütles Gutjuma.

Alasniidu lasteaia toidukapp on avatud alates selle aasta maikuust.

Toidukapp töötab lihtsal põhimõttel: kogu lõunapausist üle jäänud puutumata ja puhas toit pakendatakse taaskasutavatesse plast- jm pakenditesse, see läheb toidukappi külmikusse ja sealt saab igaüks neid vajadusel võtta. Hommikul saab jälle kasutatud pakendid toidukasti või lapsega koos rühma juurde tuua. Pakendite tagastamisega Gutjuma sõnul ühtegi probleemi pole.

Alasniidu lasteaia toidukapis kasutatavad anumad on enamasti kõik lapsevanemate endi poolt toodud.

Direktor tõi välja, et lapsevanemad on niikuinii selle toidu eest tasunud ja mõte seda neile lasteaiapäeva lõpus jagada tundus loomulik. Enne toidukapi avamist mõeldi hoolikalt läbi võimalikud kitsaskohad.

„Viisime läbi ka hirmude koosoleku, sest vähesel määral õpetajate tööülesannetes muudatusi siiski on. Samuti testisime mõtet lapsevanemate peal, et kas üldse on vajadus ja soov lasteaia toitu kaasa võtta. Alustasime selle aasta maikuus kuuajase testperioodiga, mis läks sujuvalt üle lihtsalt normaalsuseks,“ rääkis Gutjuma.

Alasniidu lasteaia toidukapi lugu.

Lapsevanemad on suhtunud toidukappi positiivselt. Direktor jagas ka oma kõige lemmikumat kommentaari: „Peab vist lapsele hakkama varem järele tulema, et toidukapist veel midagi kaasa võtta oleks!“

Marina Gutjuma kinnitas, et toiduraiskamine on lasteaias kõvasti vähenenud. „Puhas toit enam biokonteineritesse ei lähegi. Hommikuti on toidukapp reeglina tühi,“ rääkis ta.

Mida soovitab Alasniidu lasteaia direktor neile lasteaedadele, kes sooviksid ka toiduraiskamist vähendada, aga ei tea, kust otsast sellega alustada?

„Toidukapi avamisega meil tegelikult väljaminekud puudusid,“ sõnas Gutjuma. „Lähtusime eesmärgist olla võimalikult keskkonnasõbralikud ja vähendada liigset tarbimist. Kasutasime ära materjale ja ressursse, mis meil olid juba olemas. Oli vaid vaja leida koht, kuhu paigutada külmik. Lasta lastel teha silt ja kommunikeerida kõikidele toredat algatust,“

Eeskuju teistele

Alasniidu lasteaia ideest on eeskuju võtnud ka Kohila lasteaed Sipsik. Eile, 30. novembril toimus neil ka pidulik toidukapi avamisüritus.

Kohila toidukapi sildi on kujundanud lasteaialapsed ise.

„Kuulsime, et Alasniidu lasteaias on selline kapp, ja võtsime ühendust, et kohapeale tutvuma minna,“ rääkis lasteaia direktor Kristina Mägi. Kuu aega peale seda avati ka neil samasugune toidukapp.

„Oleme saanud väga palju positiivset tagasisidet nii meie lasteaia lastevanematelt, kogukonnalt kui ka isegi täiesti võõrastelt. Seda eelkõige just seetõttu, et juurutame keskkonnasõbralikke põhimõtteid,“ rõõmustas Mägi.

Lastead Sipsiku eesmärk on toidu ülejääk lõpuks viia nullini. „Peame oma lasteaias kõike toidu- ja söömiskultuuriga seonduvat väga oluliseks ja pöörame nendele teemadele teadlikult tähelepanu,“ rääkis direktor.