Kokku jagati välja 20 auhinda, millest enamik läks Eesti fotograafidele. Võidupiltidel võib näha Harju-, Viru-, Järva-, Tartu-, Võru-, Mulgi-,Pärnu- ja Saaremaal asuvaid looduslikke pühapaiku. Kuvavõistluse hindamiskogusse kuulusid fotograaf Arne Ader, loodusajakirjanik Helen Arusoo, kunstnik Epp Margna ja fennougrist Patrick O`Rourke.

Püha puu auhinna võitis Tõnis Argus pildiga Musthamba tammest. ,,Tamme võra võib jääda kauaks vaatama. Nii nagu elu, on tamme oksad kõverad oma salapäraste keerdkäikudega.“

Musthamba tamm

Looduskaitse auhinna võitis Kalli Pühajärvest tehtud pildiga Sven Zacek.

Kalli järv ja tema ühendusteed Peipsi järvega.

Fotograafi ja reisijuhina tegutseva Kaido Haageni foto Venetsueelas asuvast Kerepakupai-merú joast pälvis ka Maailma pühapaiga auhinna. ,,Kerepakupai, mida suurem osa maailmast tunneb Angeli joa nime all, on maailma kõige kõrgem juga. Kohalikule Pemoni hõimule on see püha koht, kuhu nad viivad ande ja kus käivad kohtumas esivanemate hingedega. Nad usuvad, et seal elab Kerepakupai Vená nimeline vaim, kes kaitseb nende maad ja rahvast.“

Kerepakupai-merú (Angeli juga)

Pärimuse auhinna saavutas pilt Hiieniidi allikast, mille tegi Marek Laimets.

,,Suvesoojusest kantud ilud ja võlud Hiieniidi allika juures. Saaremaa pastori ja pärimuste uurija Johann Wilhelm Ludwig von Luce teate järgi olla sinna kord uputet terve küün, mis aga kadund, teda täitmata. Seda kinnitab ka preagu kohalik rahvas. Allikast jookseb põhjapoole oja välja. Lõunapoolt olevat ta ühenduses maa-aluse oja läbi Selgase ja Silla külade vahel tee ääres maa sisse ärakaduva ojaga. Muiste olnud sääl jumalate salu „Iieniit“ ja allikas – jumalate asukoht.“

Hiieniidi allikas

Vana-Võromaa auhinna saavutas Tamme-Lauri kuulus tamm. Pildi autoriks Tõnis Argus.

Tamme-Lauri tamm

Liikuva kuva auhinna sai Maris Sepp pildiga Odalätsi allikast.

Odalätsi allikas

Noorte peaauhinna võitis varem teistelgi võistlustel kuulsust kogunud ja Tartus Tamme Gümnaasiumis õppiv Evalotta Zaceki foto Alliku kivikoopast.

Uurali rahvaste auhinnad võitsid Marimaa fotograaf Vadim Madijarov (foto „Kaotatud tõdede valu“) ja Tartus Eesti Kirjandusmuuseumis töötav udmurdifolklorist Niko Anisimov (foto „Esivanematekostitamine“).

,,Vanaema on mulle sellest hiiest palju jutustanud. Vanasti käisid kohalikud inimesed siin perekonniti palvetamas, palusid jumalatelt edu, õnne ja head saaki. Usuti, et hiies asub imettegev vägi. Seetõttu paluti hiies jumalatelt abi erinevate haiguste ja viljatuse vastu, aga ka abi hea pruudi, või peigmehe leidmiseks. Paluti ka, et mees, või poeg jõuaks võimalikult kiiresti sõjast, või sõjaväest koju. Ei unustatud paluda tervist ka koduloomadele. Püha onapu juurde jäeti hõbemünte, teiste puude okstele riputati kauneid paelu,“ lisab Madijarov.

Surnute mälestamise pühapaik

,,Karamas-Pelga küla elanikud mälestavad igal aastal oma surnud esivanemaid, valmistades ja pakkudes neile süüa. Sellel puhul tapetakse kanu ning valmistatakse suppi ja putru. Esivanemaid kostitatakse erinevate jookide ja söökidega. Selle kombetalituse korraldamise koht on püha. Aegajalt korraldatakse selles paigas surnute mälestamiseks (peiedeks) ka ijõr-põd sjoton kombetalitus, kui pühade-söögi valmistamiseks tapetakse suuremaid loomi ning nende pead ja jalad riputatakse puu otsa,“ kirjutab Anisimov.

Soome pühapaiga auhinna võitis folkloristi, Soome Sagalundi muuseumi direktoriJohn Björkmani foto „Silmävuori“.

„Silmävuori“

Vaata teisi fotosid siit.