Valaste juga asub Eestis Ida-Viru maakonnas Toila vallas Valaste külas. Umbes 30 meetri kõrgune juga on nii Eesti kui Baltimaade kõrgeim. Paeastang tõuseb Valastel 54,6 meetrit merepinnast kõrgemale.

Midagi taolist ei ole keegi sellistes tingimustes varem teinud. Tasakaaluliinil libisenud on Roose ka varem, kuid mitte kunagi sellise külma ja libedaga. Õnneks oli Roosel trikki tehes jalas kokku viis kihti sokke ja susse, sest iga slackline’il libisemine põletas ühe kihi ära.

Slackliner Jaan Roose külmunud joal.

Nurk kahe slackline’i punkti vahel oli 13 kraadi. Kõige kõrgem slackline’i punkt on 50 meetri kõrgusel ja libisemise maksimaalseks kiiruseks sai koguni 22 km/h.

Kõige keerulisem oli projekti tehes mitte viga saada, sest mängus oli kiirus. „See ei ole lihtsalt aeglane kõndimine slackline’i peal, vaid hoopis libisemine, kus rolli mängib ka hõõrdejõud. Seal peab hästi libisema, sest kui ma kinni jään, siis kukun ja libisen vastu posti,“ räägib Roose.

Roosel oli jalas viis paari sokke, sest iga libisemine kulutas paari läbi.

Pöörased väljakutsed on Jaan Roose jaoks sõltuvust tekitavad. 2022. aastal, keset Kasahstani maastiku karmi ilu, esitas Roose väljakutse ekstreemsetele tingimustele ja läbis edukalt 500m pikkuse slackline’i, mis oli seatud 200m kõrgusele - seda vaatamata puhangulisele tuulele ja palavale 50°C temperatuurile.

Samal aastal ületas Eesti slackliner Rotterdamis kuulsa Maasi jõe, hoides tasakaalu kõigest kahe sentimeetri laiusel liinil. Kahe kõrghoone vahele sätitud 625-meetrise teekonna läbimine võttis mehel 49 minutit.

2023. aastal püstitas Roose uue rekordi ületades pikima slackline’i Aafrikas. Mees läbis edukalt 580-meetrise slackline’i, mis rippus kahe kaljumoodustise vahel.