Varajased kevaded venivad pikaks

Aarne Ots, Viljandimaa

24. jaanuaril sai mul 50 aastat ilmavaatluste alustamisest. Olin siis 14aastane. Linde hakkasin rõngastama veel aasta varem. Ja ilmselt seoses selle tähtpäevaga algas Sürgaveres kevadki tänavu peaaegu samal ajal, 26. jaanuaril. Linnud olid sel päeval väga elevil ja hakkasid liikuma.

Järgmisel päeval oli juba märgatav tihaste ränne.

Vaatlustest on näha, et selle 50 aasta sees on varaseid kevadeid nüüd varasemast tunduvalt rohkem, selliseid, mil esimesed linnud on hakanud saabuma 20.–25. veebruari paiku. Samas on just need varajased kevaded sageli veninud pikale, suve algused pole aga ettepoole liikunud. Tihtipeale on neil puhkudel ka lahjemad talved olnud ning linnud polegi väga kaugel talvitumas olnud.

Tänavu hakkasid künnivaresed, põldlõokesed, kiivitajad, hiireviud ja sookured massiliselt saabuma 20. veebruarist. Seega hästi vara. Ent see ei välista, et lund ei pruugi märtsis enam tulla, lumi on sel kuul normaalne. Minusugusele linnuvaatlejale on need kõige põnevamad päevad – siis ilmuvad metsast välja ka igasugused linnud, keda muidu ei pane tähelegi.

Jaga
Kommentaarid