On kindlaks tehtud, et enamik taimi vajab päevasel ajal ehk 12–14 tunni jooksul üle 1000 luksi (valgustatuse ühik) valgust. Eestis võib põhjapoolsel täielikult katmata klaasiga aknalaual pilves ilmaga valgust olla aga vaid 500 luksi. Lisaks tuleb arvestada ka sellega, et kõik taimed ei asu akna vahetus läheduses ning valguse tugevus on päevade lõikes erinev. Kokkuvõtlikult võib taimeni jõudev elutähtsa valguse hulk olla veelgi väiksem, kui me arvame.

Miks on vaja spetsiaalset taimelampi?

Kui toas on piisavalt tugevad valgustid, tekib küsimus, kas need ei võiks aidata väiketaimedel kasvada. Vastus on, et kahjuks mitte. Seda põhjusel, et valgus koosneb värvidest, ning on kindlaks tehtud, et taimed kasutavad erineva lainepikkusega ehk teist värvi valgust, kui meie oleme harjunud nägema.

Kõige enam oleks taimele vaja sinaka ja kollakaspunase lainepikkusega valgust, mis meile pehmelt öeldes ebameeldiv tundub. Ent just selline maavälisena näiv kuma soodustab roheliste taimede ainevahetust. Tavaline laua- või laelamp võib küll anda sooja kollakaspunase tooniga valgust, kuid sinine osa sealt peaaegu puudub, lisaks kiirgavad koduvalgustite lambid liigselt sooja.

Spetsiaalsed taimelambid on tehtud nii, et nende valgus tunduks meile võimalikult vähe häiriv ja samas on meie rohelistele lemmikutele võimalikult kasulik. Selliste lampide valguse värvus võib olla pisut lillakasroosa, kuid me ei pruugi seda isegi märgata.

Vaid teatud värvi valgus soodustab taimede ainevahetust.

Kuidas leida sobiv lamp?

Sobivat valgustit otsides on hea teada, et lampidel on ka pakendile märgitud tekkiva valguse lainepikkuste jaotus. Kui lamp toodab enim valgust just sinistes ja punastes toonides, olete leidnud õige. Igal pakendil peaks olema ka täpne juhend, kui kaugele ja millise nurga alla peaks lambi taimede suhtes paigaldama. See kõik oleneb konkreetse valgusti eripärast ja üheseid soovitusi on raske anda.

Soovitan valida valgusti vastavalt meeldivusele ja sellele, kus ning kuidas soovite neid kasutada. Mina olen leidnud oma lemmiku firmalt Nelson Garden, seal pakutakse omavahel ühendatavaid LED-lampidega varustatud metalliribasid. Neist saab valmistada aknalauale nii pika valgusti kui parasjagu tarvis ja paigaldada selle klaasi külge sobivale kõrgusele spetsiaalse iminappadega kinnitatava hoidiku abil.

LED-lampidega ühendatud metalliribadest saab nii pika valgusriba nagu parasjagu vaja.

Selline lahendus ei võta üleliia palju ruumi ega torka ka liigselt silma. Tõsi, kokkuvõttes võib selle hind olla keskmisest krõbedam, kuid valgustit saab kasutada erinevatel eesmärkidel ja mitmeid aastaid. Talvel mõnulevad selle all toalilled, kevadel kasutan seda ettekasvatuseks, sügisel on lisavalgusest suur abi aiast tuppa toodud ja kööki edasi kasvama pandud ürtidele.

Taimelampide elektrikulu pole tavaliste lampide omast suurem ja sõltub nende võimsusest. Nüüdseks on olemas ka spetsiaalseid LED-valgusteid ning säästupirniga võrreldavaid, kuid taimedele sobivaid valgusallikaid.

Selleks et asjaarmastajate elu lihtsamaks teha, on turule toodud mitmeid n-ö valmiskomplekte, mis võivad julgelt uhkeldada nii praktilise väärtusega kui ka põneva kujundusega. Seega aianduspoes taimevalgustit otsides ei pea enam ammu piirduma lihtsa pirniga, vaid koju võib minna hoopis vägagi moodsa disainielemendiga.

Hea teada

Valgusti asetatakse taime latvadest tavaliselt 30-40 cm kõrgemale. Kogu valgusvihk peaks olema suunatud taimedele. Kui taimed kasvavad, tuleb ka valgustit kõrgemale nihutada. Kunstvalgust võib kasutada kogu päeva. Lihtsalt paigaldatava taimeri abil saab valgusti sisse- ja väljalülitamise seada sobivale ajale ja nii pole põhjust oma hoolealuste pärast muretseda isegi siis, kui ollakse kodust eemal. Kindlasti ei tohi taimi valgustada kogu ööpäeva, sest nii saab häiritud taimede loomuomane elurütm.