„Põllumajanduse olukorrast jääb kohati üsna must pilt ja kindlasti ongi väga raske, see aga ei tähenda, et poleks palju tublisid inimesi, kes suudavad hästi nii maamajandust edendada kui ka oma ettevõtmisi arendada, oma kodukanti ja kogukonda panustada,“ tõi esile Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja. Lisades, et piisavalt tunnustust pole neile inimestele selle eest kunagi.

„Ma loodan, et tänavu on kandidaatide seas ka rohkem nooremaid inimesi, sest põlvkondade vahetus on põllumajanduses päris selgelt käimas,“ ütles Riikoja.

„„Aasta põllumehe“ konkurss on suur tunnustus. Juba see, et sind konkursile esitatakse, on omaette väärtus,“ kinnitas aasta põllumees 2023, lihaveisekasvataja Airi Külvet Jõgevamaalt.

Ta arutles, et paljud puiklevad, kuna leiavad, et nende ettevõte ei ole nii edukas, ilus ja hea, et seda sobiks konkursil näidata. „Aga mõelge, kui teid on konkursile esitatud, siis see ettevõtmine on oluline,“ innustas Airi Külvet põllumehi aktiivsemalt osalema.  

Toidutootjad vajavad eeskujusid  

„Sektorile on väga oluline, et saaksime esile tõsta väljapaistva inimese ja ettevõtja, kelle tegemistest saavad eeskuju võtta ja kelle järgi joonduda ka teised  põllumajandustootjad,“ märkis  Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Ants Noot.

„Ka keerulisematel aegadel vajavad inimesed tunnustust,“ rõhutas Noot. Lisades, et konkursil võiks ikka olla esindatud iga põllumajandusvaldkond – kõik on väga oodatud.

Ettepanekud palume saata Maalehe toimetusse märgusõnaga „Aasta põllumees“ või e-postiga silja.lattemae@maaleht.ee.

„Praegune aeg on põllumajandustootjatele pea igas valdkonnas raske, teadmatust on palju ja pikka plaani üha keerulisem teha,“ tõdes konkursi žürii esimees, aasta põllumees 2020 Kaja Piirfeldt.

„Ometi on põllumeeste peamine töö jätkuvalt toidutootmine ja kõik inimesed soovivad süüa. Oluline on näidata, kui tähtis on põllumeeste roll mitte ainult toidutootjana, kogukonna elushoidjana ja tööandjana, aga ka riigikaitse tagamisel taristute ja tehnika haldajana ning autonoomsete keskuste peremehena,“ tõi Piirfeldt välja.

Ta rõhutas, et oma tegemiste näitamine ja sellest rääkimine on ainus viis, kuidas adekvaatne pilt elust maal jõuaks ka linna. 

Kandidaate saab esitada 20. maini 

Konkursile saavad kandidaate esitada põllumajandusega seotud liidud, ühingud, seltsid ja organisatsioonid. Konkursile võib esitada ka eelmistel aastatel osalenuid. Kandidaatide esitamise viimane tähtpäev on 20. mai.

Ettepanekud palume saata Maalehe toimetusse märgusõnaga „Aasta põllumees“ või e-postiga silja.lattemae@maaleht.ee.

Ettepanekule tuleks lisada lühike põhjendus, miks kandidaat väärib aasta põllumehe tiitlit. Kandidaate tutvustame Maalehe veergudel, lõpliku valiku teeb žürii sügisel. Võitja kuulutatakse pidulikult välja „Aasta põllumehe“ konverentsil 30. oktoobril ja talle antakse üle ajaloolise „Külvaja“ pronkskuju vähendatud koopia.

Konkursi „Aasta põllumees 2024“ peatoetaja on AS Selver.

AASTA PÕLLUMEHED

Tiitlivõitjad 2001–2023

2001 Raivo Musting

2002 Jaak Läänemets

2002 Jaak Hinrikus

2003 Johannes Valk

2004 Andres Härm

2004 Aavo Mölder

2005 Arvo Kuutok

2006 Kalle Reiter

2007 Ermo Sepp

2008 Mati Nurm

2009 Mart Timmi

2010 Madis Ajaots

2011 Avo Samarüütel

2012 Raivo Külasepp

2013 Tõnu Post

2014 Ilmar Teevet

2015 Romet Rässa

2016 Lembit Paal

2017 Margus Muld

2018 Jaan Metsamaa

2019 Indrek Klammer

2020 Kaja Piirfeldt

2021 Andres Vaan

2022 Veiko Pak

2023 Airi Külvet

Allikas: Maaleht