Naine lisab, et jänesed jäid videokaamera ette 21. mail kella 10 hommikul Kohila vallas, Rabiveres. „Olen jäneseid ka varem paari kaupa näinud, aga sellist festivali ja tralli mitte kunagi,“ kirjeldab ta.

Pulmad mitu korda aastas

Eesti loodusfotograaf Ingmar Muusikuse sõnul ei ole ühegi meie teise imetaja pulmapidu pealtvaataja jaoks nii emotsionaalne, kirglik ja naljakas kui jäneste oma. Halljänes peab pulmi nimelt kolm-neli korda aastas

„Jooksuajal on jäneste tavapärane ettevaatlikkus ja argus asendunud hulljulgusega. Ümbritsevaid ohte nagu enam polekski, kogu tähelepanu on ühel asjal – sugutung ületab sel ajal surmahirmu. Pulmahoos jänes võib inimesel kas või jalge vahelt läbi joosta,“ kirjeldab mees.

Muusikus lisab, et jooksuajal on isajänes nagu jahikoer, ajab, nina maas, emase lõhna taga. „Üksainus emajänes võib õigel ajal kohale meelitada hulga isaseid pulmalisi. Domineeriv isajänes valvab emase järele ja ajab temast huvitatud teisi isaseid eemale. Sellest tulevadki pidevad tagaajamised, võitlused ja poksimised.“

Tiinus kestab jänestel ligikaudu 40 päeva ja poegi imetab ema kuu aega, peale seda nad iseseisvuvad. Nii jõuavad jänesed aasta jooksul üles kasvatada mitu põlvkonda.