Uus nädalgi kulgeb vihma ja äikeselainel, kuid kergemal viisil.

Esmaspäeval (3.06) katab madalrõhuala Soome ja Karjala ning selle servas on öösel sajuhooge hõredamalt. Päev on hoovihmadega, püsib äikeseoht, tugevamaid sajuhooge on idapoolsetes maakondades. Tuul pöördub päeva peale läänekaarde ja tugevneb pisut. Õhutemperatuur on öösel 11..17°C, päeval 19..25°C, tuulele avatud rannikul on jahedam.

Teisipäeval (4.06) koondub madalrõhkkond Skandinaavia põhjaalade kohale ja selle serva mööda liigub läänekaarest pisut värskem õhumass. Tänastel andmetel on niiskust vähem ja vihmahooge on vaid kohati ja enamasti Eesti idaservas. Läänekaare tuul on mõõdukas. Õhutemperatuur on öösel 11..16°C, päeval 18..24°C.

Kolmapäeval (5.06) liigub üle Eesti kõrgrõhuhari. Ilm on suurema sajuta kuni keskpäevani. Pärastlõunal laieneb üle Läänemere madalrõhkkond ja Lääne-Eestis suureneb vihma võimalus. Tuul on öösel mõõdukas ja puhub läänekaarest, päeval tugevneb lõuna- ja edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 8..12, rannikul kun1 14°C, päeval 18..21, Ida-Eestis kuni 24°C.

Neljapäeval (6.06) koondub madalrõhkkond Skandinaavia kohale ja selle servas sajab meil vahetevahel veidi vihma. Puhub tugev edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 9..14°C, päeval 15..20°C.

Reedel (7.06) õhurõhk tõuseb. Öösel sajab üksikuis paigus, päeval aga on vihma võimalus laialdasem. Kuid tänastel andemetel on sajuhulk võrdlemisi väike. Puhub tugev edela- ja läänetuul. Õhumass on üsna jahe ja temperatuur on öösel 8..13°C, päeval 15..20°C.

Tallinn

Tallinnas on täna peamiselt päikseline ilm, kuid pärastlõunaks tõmbab taevas pilve ja paari tunni jooksul sajab päris korralikult. Õhtuks ilm jälle selgineb. Temperatuur on 21-23 kraadi. Puhub muutliku suunaga tuul kuni 2 m/s. On äikesevihma oht, millega kaasnevad iilid üle 15 m/s.

Tartu

Tartus on vahelduva pilvisusega ilm. Päeva peale on äikesevihma oht, millega võib kaasneda rahe ja tuulepuhangud üle 15 m/s. Kuid enamasti on kuiv ja päikeseline ilm, millega kaasneb muutliku suunaga tuul kuni 3 m/s.

Jõhvi

Jõhvis on temperatuurimaksimum 25 kraadi. Ilm on vahelduva pilvisusega ja äikesevihma ning rahe võimalusega. Puhub edelatuul kuni 4 m/s.

Kuressaare

Kuressaares kerkib temperatuur 24 kraadini. Päeval sajab ajuti vihma, on ka oodata äikese ja rahe saabumist koos tuuleiilidega üle 15 m/s. Puhub peamiselt põhjatuul kuni 3 m/s.

Võru

Võrus on kuni 25 kraadi, enamasti vihmane, üksikute selgimistega ilm. On äikeseoht. Puhub muutliku suunaga tuul kuni 2 m/s.

Pärnu

Pärnus on kuni 23 kraadi, päikesepaisteline ilm. Pärastlõunaks tõmbab ilm pilve, on äikesevihma oht. Õhtul taevas taas selgineb. Puhub muutliku suunaga tuul kuni 3 m/s.

Tallinna lennujaam

Lennujaamas on päeva peale oodata mõõdukat vihma. Temperatuur kerkib kuni 18 kraadini. Puhub kerge tuul kuni 3 m/s. Äikesehoiatus ei jäta ka lennujaama puutumata.

Hoiatused

Eesti metsades on mitmel pool suur või erakordselt suur tuleoht. 2.06 päeval sajab äikesevihma, millega võib kaasneda kohati rahe ja tuule puhangud üle 15 m/s. Sadu on kohati tugev.

Päästeamet hoiatab

Looduses lõket tehes või grillides tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, sest isegi väike eksimus lahtise tule kasutamisel võib kaasa tuua rängad tagajärjed. Unarusse jäetud lõkkest võib väga lihtsasti alguse saada tulekahju, mis on ohuks nii loodusele kui ka inimestele ja nende kodudele. Tuul puhub lõkke kiiresti laiali, tuli levib kuiva maapinna tõttu väga kiiresti ja nii võib puhkeda ulatuslik maastikupõleng, mida on väga raske kontrolli alla saada. Niisugusel ajal soovitame looduses tuld teha ainult selleks ettenähtud kohtades. Lõkke tegemisel nii metsas ja maastikul kui ka koduaias tuleb järgida tuleohutusnõudeid.

Tuld võib teha vaid vaikse tuulega ja tuleb tähelepanelikult jälgida, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele. Lõkkekoht tuleb teha hoonetest ja metsast ohutusse kaugusesse. Lahtist tuld ei jäeta kunagi järelevalveta, sel lastakse lõpuni põleda, see kustutatakse veega või summutatakse näiteks liivaga. Oluline on jälgida, et lõkkest ei saaks alguse kulupõleng.

Teeolud

Allikad

Keskkonnaagentuur | ILM

Lennujaam.info