Rühm ingliskeelseid rattamatkajaid võtab hoo maha, ronib sadulast maha ja teeb joogipausi. Silmad endal Kahtla bussipeatuse „kassiga elutoal“, mida paljud kohalikudki alles huviga vaatamas käivad.

Vana ja päevinäinud bussipeatus Laimajala piirkonnas sai uue hingamise juuni viimasel nädalal. Laimjala koolijuht Kerttu Jakobson räägib, et nüüd teoks saanud mõte küpses kogukonnas juba mitmeid aastaid.

Kahtla bussipeatus

„Tegemist on nn vana postitõlla teega, mida mööda sõidab palju turiste,“ selgitab ta. „Ühiselt koos kogukonna ja MTÜ Laimjala Arenguseltsiga uuendatakse ja taastatakse kohalikku maapiirkonda jõudsasti. Viimaste aastatega on palju plaane juba ellu viidud ja sel suvel jõudis aeg Kahtla bussipeatuse kätte.“

Tegemist on Laimjala kooli lähedal asuva bussipeatusega, mistõttu tekkis eestvedajatel idee anda peatusele muinasjutuline ja hubane välimus. Kujunduse ja kunstilise teostuse panid paika koolijuht Kerttu Jakobson koos kunstnik Mirjel Reitsnikuga.

„Enne maalimistööde algust andis suure panuse kohalik ettevõtja Ardo Kaljuste, kes aitas lammutustööde, tehnika ja mullaga,“ tunnustab Jakobson.

Üks kahest bussipaviljonist oli siiski nii kehvas seisus, et seda taastada ei saanud ning see asendati uue klaasist paviljoniga.

Ardo Kaljuste tehnikaga ja Laimjala koolilapsed lammutust vaatamas.
Uus klaasist paviljon.

Rahaliselt andis projektile hoogu juurde Saaremaa vald ning haljastus- ja paigaldustöödega tulid appi valla haldusmehed. Viimase lihvi andis bussipeatusele Laimjala raamatukogu juhataja Aive Sepp, kes täiendas sisekujundust lillede, riiulite ja raamatutega.

Avamisel oli au Laimjala Arenguseltsi esindajal Vilmar Reil roosa sitsipael läbi lõigata ja silmailu pakkuv bussipeatus oligi sellega avatud.

„Uue kuue saanud bussipeatus on tõeline vaatamisväärsus, kus on lausa lust, raamat peos, bussi oodata või meeleolukaid fotosid mälestuseks teha,“ kutsub Jakobson kõiki kogukonna ühistööle pilku peale heitma.

Kahtla bussipeatus on nüüd toredaks naabriks Laimjala bussipeatusele, mis asub mõni kilomeeter eemal ning tegi uuneduskuuri läbi 2021. aastal. Laimjala ootepaviljonile maailiti kohalike loodussõprade seltsi eestvõttel sealkandi loopealsetele omased taimed koos nende nimesega.

Fotogalerii: