Uustla talus on maakarja peetud juba aastakümneid, kuid põlvkondade vahetuse järel otsustasid nooremad, et seda piima tuleks rohkem väärtustada ja rajati tallu väike meierei.

Talu peremehe Siim Sooääre sõnul oli algselt plaan hakata tootma gouda juustu, aga see vajab valmimiseks vähemalt neli kuud, mis on väikese talumeierei jaoks liiga pikk aeg. Seetõttu otsustati katsetada hoopiski grilljuustu valmistamist. Tulemused olid üle ootuste head ja nüüd töödeldaksegi suurem osa talu 40 lehma piimatoodangust kohapeal grilljuustuks.

„Pisitasa oleme juustumüügiga järje peale saanud. Meie juuste leiab müügilt juba suurematest kaubakettidest ja neid pakutakse mitmes restoranis. Nõudlus pidevalt suureneb ja meie kari on ka paari viimase aastaga poole suuremaks saanud. Keskmiselt toodame nädalas 150 kg juustu, kuid vajadusel võime toota ka poole rohkem. Juustutootmisest ülejääva piima müüme mahedana kohalikule piimakombinaadile,“ selgitab Sooäär.

Uustla talu grilljuustud.

Grilljuustude valikus on erinevad maitsed. „Lisaks originaalile ehk maitsestamata juustule on valikus grilljuustud Saaremaa kadakamarjade, tšilli ja küüslauguga. Küüslaugu grilljuust kukkus välja isegi nii, et 2021. aastal tunnistati see aasta parimaks mahetoiduks. Lisaks sellele saab maakarja mahepiimast oivalist kohupiima ja ka jäätist, mida näiteks laatadel müümiseks valmistame,“ selgitab Siim.

Kõiki neid juustusorte ja ka muud head-paremat saab Uustla talus maitsta ja kaasa osta Avatud Talude päeval. Kindlasti saab silitada ka koorekohvi värvi lehmi ja väikeseid vasikaid ning näha teisigi taluloomi: lambaid, jäneseid, kitsi ja sigu. Lisaks uhkeldavad õuel kalkunid ja erinevat tõugu kanad. Lapsi rõõmustab seal ka veel ka batuut ja ponisõit, samuti tuleb külla Saare automudelismi ring.

Uustla talu linnud.

Siimu sõnul ollakse talus juba külaliste ootuses: „Kindlasti tuleb see töine päev, mil kogu pere on tegevuses ja tuleb lisajõudugi kaasata. Samas on tore inimestega kohtuda, nendega oma talu tegemisi ja ilusat karja näidata ning kindlasti ka oma toodangu osas tagasisidet saada.“

Avatud talude päev 2024

Kümnes avatud talude päev toimub 20.–21. juulini (laupäevast pühapäevani). Maaleht on ürituse meediapartner ja avaldab järgmise nädala jooksul lood seitsmest põnevast talust, mida uudistama minna.

Veelgi rohkem infot ja talusid leiad avatud talude kodulehelt.