AVATUD TALUD 2024 | Mine Langemaal veinituurile, mis president Alar Karisele muljet avaldas
(10)Eestimaistest marjadest nii kraadidega kui ka kraaditeta jooke valmistav Langemaa veinimaja Pärnumaal pakub ahvatlevat võimalust saada osa vaadetest ja maitsetest, mis avaldasid muljet president Alar Karisele.
„Tuurid, degustatsioonid, kohvik. Alates külmpressitud mahladest kuni kangete napsudeni – veinid, naturaalsed liköörid,“ loetleb Langemaa veinimaja peremees Priit Langeproon, mida Avatud talude päeval nautida saab. Ebaküdoonia džinni tehakse Langemaa veinimajas ka, aga selleks nädalavahetuseks see valmis veel ei saa. Kes soovib, peab hiljem tagasi tulema.
Langeproonide suguvõsa on Tihemetsas uhket viljapuude ja marjapõõsaste aeda pidanud juba aastakümneid. Kui perepoeg Priit isa käest järje üle võttis, tuli alustuseks otsustada, kuidas sellega edasi toimetada. Pragmaatilise mõtlemise ja inseneriharidusega mees otsustas, et kui juba, siis juba – laiendame ja väärindame!
f
Nii sündis 2017. aastal OÜ Langemaa ühes vajaliku varustusega, et viljad-marjad joodavaks teha.
Kõik joogid sünnivad Langemaa veinimajas täisverelistest Eestimaa viljadest: mustsõstar, aroonia, ebaküdoonia, õun ja üsna kohe lisandub ka kuslapuu. „Istanduses on kuslapuu juba olemas, aga toodet veel pole. Vaikselt laiendame ja katsetame uusi asju. Põhimõte on see, et toodame ainult sellisest toorainest, mis Eestimaal loomuomaselt kasvab ja võtta kohalikest maitsetest parim välja,“ ütleb Langeproon.
Eelmisel aastal külastas Langemaa veinimaja president Alar Karis ja mekutas koos peremehega sealseid jooke. Priit Langeproon talletas tolle päeva tegemised mälusse ja taaslõi nende järgi veinituuri, mis sisaldab tollel päeval jagatud ja saadud elamusi. Külalised viiakse kõigepealt jalutuskäigule läbi Langemaa marjapõõsaste ja viljapuude istanduse, kus saab kaeda ja teada, millest täpselt valmivad need mahlad ja veinid, mida jalutuskäigule järgneval degustatsioonil koos sobiva snäkivalikuga proovida saab.
„Villisime oma esimesed ebaküdoonia veinid – valge vein ja rosé. Eesmärk oli saavutada värske maitse,“ räägib Priit Langeproon oma värskeimast katsetuse viljast, mida Avatud talude päeval proovida saab. Mees tunnistab, et perfektsionistina ta tulemusega päris rahul veel pole, aga veinitegu ongi teekond ja seda õpitakse kogu elu.
Milline see teekond olnud on ning mida selle jooksul õpitud, kogetud ja pudelisse pandud, on võimalik sel nädalavahetusel Langemaa veinimaja peremehe enda käest kuulda ja pärast proovitut ka kaasa osta.
Ja veel – lemmikloomad ei pea koju nukrutsema jääma! Ka nemad võetakse Langeproonide poolt lahkesti vastu.