Liigniisketel kohtadel on positiivne kogemus sanglepa kasutamisel.

Konkurss PARIM METSAMAJANDAJA 2024

Kandidaat nr 4: Jaanus ja Eerik Philips

Rabi talu, Ridalepa küla, Pärnu linn

Aktiivsed Pärnumaa Metsaomanike Seltsis, mille kaudu ka FSC grupisertifikaat.

30 ha suurune metsaomand on pere käes olnud 31. aastat. Kokku on peremetsa 43 ha.

Metsamajandajate konkurss toimub juba 31. korda ning seda korraldab Eesti Erametsaliit. Võitja valib žürii, tulemused kuulutatakse välja 24. augustil Pärnus Kogu Pere Metsapäeval.

Maaleht on konkursi meediapartner ja lugejad saavad valida veebis 15.-22. augustil oma lemmiku.

Igal aastal täiendatakse ulukite, liigniiskuse ja põua tekitatud kahjustustest rikutud alasid. „Sügisene istutus eelmise aasta kuuske läks välja, kevadel täiendasime,“ märgib Philips.

Philipsite peremets asub vana dreenitud põllu peal. 2001. aastal tehti põllule vaod, kus kask hakkas kasvama. Hiljem täiendati istutust sanglepa ja kuusega.

2004. aastal rajati tantsupeoliste ürituse „Miljon puud metsa“ raames kuusenoorendik. „Kõigepealt istutasin sinna mände, kuid põder sõi need ära,“ meenutab Eerik Philips.

Harvendusraied ühes metsatukas on tehtud Vimek harvesteri ja forwarderiga demopäevade raames koostöös Pärnumaa Metsaomanike seltsiga. „Väiketehnika kasutamine harvendusraietes“ üritusel esitleti kolme erinevat harvesteri ja nelja kokkuveo traktorit, osalejaid oli 50 ringis.

Philipsite pere eelistab metsas kasutada väiketehnikat.

Ühte Philipsite kaasikusse lõid kahjurid sisse, mistõttu kutsuti kohale konsultant, kes määras 27-aastase noore metsa sanitaarlageraiesse. „Süda tilkus verd, sest seal oli palju tööd tehtud, aga raie tuli ära teha, et kahjurid leviksid naabrusse,“ räägib Philips. Mõne aastaga tekkis sinna looduslik uuendus ja istutati ka kuuske, mida pere nüüd hooldab. Looduslik järelkasv oli tohutu, mistõttu istutamise mõttekuses on isegi kahtlusi.

Kahjustaja tõttu ära raiutud kaasiku asemele istutati kuused.

2011. aastal tehtud lageraie alal oli 70% kask ja 30% mänd. 2012. kevadel istutati sinna Leedust toodud suured kasetaimed. „Sealt tuleb hakke materjal, pool valgustusest tõime traktoriga välja,“ ütleb Philips. Teises noorendikus prooviti giljotiini kasutamist, et sealt hakkematerjal välja tuua.

Selles hakkehunnikus on ka palju valgustusraiest välja toodud materjali, mis tavaliselt metsa jäetakse.

Seemnepuude kasutamine pole metsaomaniku kogemuses alati efektiivne. „Seemnepuu kase ümber pole mets uuenenud, mis on konkreetne näide selle meetodi ebatõhususest,“ ütleb Philips.

Suure seemnepuu ümber on lage plats, sinna uued puud ei tule, sest neil pole kasvuruumi.

Philipsite peres ei kasutata suuri lanke uuendusraietel. „Uuendusraietel on omad indikaatortaimed, mida tuleb elurikkuse hoidmiseks säilitada,“ selgitab Philips. „Metsamaa peab samas maksimaalselt puitu tootma ja süsinikku siduma.“

Kaasik, kus on katsetatud nii väetamist kui erinevaid raiekraade.

„Kraavid on puhastatud, truup paigaldatud oma raha eest. Nüüd saan aastaringselt sisse ka rasketehnikaga,“ rõhutab Philips.

Kuivanud kuusetaimede asemele on istutatud uued.

Metsa hooldamisel on ka põlvkondade järjepidevus tähtis. Eerik on mitmendat põlve metsamees ja metsanduse magister. Poeg Jaanus on teadmised omandanud pereliikmetelt, ühistust ja erialakirjandusest.

Tantsupiduliste istutatud kuusik.

Korraldatud on palju üritusi, sealhulgas koolimetsa programmi raames koostöös ühistuga. Nad on osalenud ka Metsarahva päeval.

Väiketehnikaga harvendatud männik.

Metsast korjatakse seeni, marju (pohlad, mustikad, metsmaasikad ja jõhvikad), samuti tehakse kase-, tamme- ja kadakavihasid. Üle viiekümne ravimtaime saadakse oma maa pealt. Mesinikele pakutakse võimalust kanarbikumett korjata.

Jaanus Philip treib puidust ja pahkadest kauneid nõusid.

Metsamaa asub suhteliselt lähedal Pärnu linnale (15 km) ja korilasi satub sinna palju, mistõttu tuleb Eeriku seeni korjama minna esimese kukelauluga. „Rabas asuvate kultuurjõhvikate marju on praktiliselt võimatu küpsetena korjata,“ märgib Eerik.