Neljapäeva hommikul käisid päästjad Pärnus kustutamas kahekordse elumaja keldris elektritõukerataste akuelementide plahvatamisest tekkinud tulekahju. Suure tõenäosusega remonditi maja keldris elektritõukerataste akusid.

„Akude süttimisel on põleng alati väga kiire levikuga, intensiivne ja suure leegiga ning seda ise kustutada on praktiliselt võimatu. Ainuke meede sellisel puhul on põlev aku visata hoonest välja, mis ei ole aga alati võimalik ega mõistlik. Lisaks on akuelementide põlengust tekkiv suits äärmiselt mürgine,“ ütles Päästeameti Lääne päästekeskuse tulekahjude menetleja Raido Mets.

Viimase pooleteise aastaga on toimunud ligi 40 tulekahju, mis on saanud alguse akudest, laadijatest, tõukeratastest, mobiilidest, patareidest või sülearvutitest.

Vigastatud akud

„Üldjuhul kasutatakse erinevates seadmetes liitiumakusid, mille süttimise põhjuseks on tihtilugu akude vigastumine kasutamise käigus, kuna sellised akud ei talu kukkumist, lööke, väänamist jms. Vigastuse tõttu võib seadmes toimuda lühis, mille käigus võib aku süttida. Samuti tuleb selliste akude laadimisel jälgida, et laadimisprotsess ei toimuks liiga madalate või kõrgete temperatuuride juures,“ kommenteeris TTJA tooteohutuse talituse juhataja Jana Baljutis-Kütt.

Külma liitiumaku laadimise käigus toimuvad protsessid võivad kahjustada seadme sisemist struktuuri ja see võib tekitada süttimisohu. Külmade liitiumakude puhul on hädavajalik, et need enne laadimist soojeneksid toatemperatuurile ning laadimise ajal oleks tagatud akude piisav jahutus.

„Akud ei tohi olla kinni kaetud nt padja all, kinnises kotis jne. Probleeme võivad põhjustada ka akudele mittesobivate laadijate kasutamine, mistõttu tuleks alati kasutada aku parameetritele sobivaid laadijaid ning järgida seadme kasutamisel toote kasutusjuhendis kirjeldatut,“ lisas Baljutis-Kütt.

Tuleoht võib kaasneda kõigi liitiumakusid sisaldavate seadmetega, nt akupangad, mobiiltelefonid, sülearvutid, elektritõukerattad jne.

Aku kahjustusele võivad viidata järgmised nähud: paisumine, mis on silmaga nähtav; aku eemaldamise raskused või võimatus, mis viitab deformatsioonile; vedeliku lekked või ebatavaline oksüdatsioon akul; ebatavaline kuumenemine laadimisel või kasutamisel; aeglane laadimine, laadimata jätmine või kiire tühjenemine.

Ohutusnõuded

Ohutusnõuete järgimine on hädavajalik kõikide elektriseadmete puhul. Mõned soovitused, kuidas vähendada riske ja tagada seadmete ohutu kasutamine:

  1. lae akuseadmeid ruumis, kus on suitsuandur, et tulekahju oleks võimalik kiirelt avastada ja reageerida;

  2. ära lae (suuri) akuseadmeid evakuatsiooniteedel ehk trepikojas, kus need võivad olla suureks ohuks elanikele;

  3. veendu, et aku on alati heas seisukorras. Kui aku on kahjustatud või vananenud, asenda see tootja heakskiidetud mudeliga – võltsitud või ebakvaliteetsed laadijad võivad põhjustada tulekahjusid;

  4. kasuta ainult seadmele sobivat akulaadijat;

  5. väldi aku ülekuumenemist laadimisel ning vee ja kemikaalide sattumist seadmesse;

  6. elektriratta või elektritõukeratta laadimisel järgi tootja laadimisjuhiseid;

  7. pärast laadimist eemalda laadija pistikust – ära jäta akut pidevalt laadima;

  8. väldi aku laadimist tugevas päikesevalguses või kohtades, kus on kõrge temperatuur või tuleohtlikud materjalid;

  9. väldi öist laadimist. Öösel toimuvad tulekahjud on eriti ohtlikud, kui inimesed magavad ning reageerimisaeg on oluliselt lühem;

  10. ära proovi akut modifitseerida, kuna sellised muudatused võivad põhjustada tulekahjusid.