„Situatsioonis, kus konvektsiooni mõjul areneb pidevalt uusi pilvi ja sajab kõvasti vihma, suureneb ka lokaalsete üleujutuste oht. Mudelite peal on kõik väga kirju, raske on öelda, milliste linnade/külade kohale niisugused konvektiivsed sajuvööndid täpselt satuvad, aga tugeva saju võimalusega tasub arvestada!“ hoiatab sünoptik.

Ta lisab, et mudelite prognoositavad sajusummad on muutunud isegi suuremaks. „Kohati üle 50 mm sademeid on täiesti reaalne, aga mõned mudelarvutused näitavad üksikute vööndite alla isegi üle 100 mm sademete võimalust kahe ööpäeva vältel. Kas see ka tõele vastab? Seda näitab ainult aeg,“ räägib Kiitsak.

Enim sademeid prognoosivad mudelid Lääne-, Loode- ja Kesk-Eestisse, samuti Edela-Eestisse ja Liivi lahe äärde. „Kõrgustes tuleb läänevoolus jahedamat õhku peale ja tänu soojale mereveele saab vertikaalsete pilvede areng hoogu juurde – temperatuurigradient madalamate ja kõrgemate õhukihtide vahel suureneb. Samuti esineb tugevaid tuulepuhanguid, eriti saartel ja rannikualadel,“ kirjutab Kiitsak.

Keskkonnaagentuur hoiatab

10.08 öösel liiguvad intensiivsed äikesevihmad saartelt üle mandri ida suunas, hommikul jõuab sajuvöönd Ida-Eesti kohale.

10.08 pärastlõunal sajab mitmel pool tugevat hoovihma, on äikest.Orienteeruv akumuleerunud sajuhulk 10.08 õhtuks on Kunda-Valga joonest lääne pool 25-35 mm, kohati kuni 45 mm.

10.08 ennelõunal tugevneb edela- ja läänetuul puhanguti kuni 17, saartel ja rannikul 20 m/s, äikesepilvede all on võimalikud veelgi tugevamaid tuuleiilid.

10.08 õhtul ja 11.08 öösel intensiivsed äikesevihmad jätkuvad ja Kunda-Valga joonest lääne on oodata samaväärse sajuhulga lisandumist (25..45 mm).

Prognoosi järgi on näha, et just Harjumaal võib maha tulla ligikaudu 100 mm vihma.