Konkurss PARIM METSAMAJANDAJA 2024

  • Kandidaat nr 10: Sille ja Tambet Teesalu

  • Villemani talu, Puka.

  • 30,8 ha on majandatud alates aastast 2000.

  • Kuuluvad Valgamaa Metsaühistusse.

Metsamajandajate konkurss toimub juba 31. korda ning seda korraldab Eesti Erametsaliit. Võitja valib žürii, tulemused kuulutatakse välja 24. augustil Pärnus Kogu Pere Metsapäeval.

Maaleht on konkursi meediapartner ja lugejad saavad valida veebis 15.-22. augustil oma lemmiku.

Tambet rõhutab, kui oluline on maapinna ettevalmistus enne istutamist või looduslikule uuendusele jätmist. „Maapinna ettevalmistus on ülitähtis,“ ütleb ta.

2011. aastal alustasid nad kuusiku raiet, mille tuludega ehitasid uue maja. Lisaks on nad taastanud paisjärve, pidades silmas talu ajalugu. Järves olevat omal ajal ujunud Tammsaare koos näitleja Liina Reimaniga. Raiete järel istutati hobusekopli taha kased ning tehti valgustusraieid.

Siniallika kinnistul tehti enne majanduskriisi raie, mille järel nad kinnistu omandasid. Seal on istutatud kuusk üle ühe rea, ülejäänud alale jäeti looduslik uuenemine. „Käsitsi ja ise lõikame küttepuud oma ja sugulaste tarbeks,“ lisab Sille, märkides, et talvel on see mõnus töö, mis asendab trenni. Suuremate raietööde jaoks kasutavad nad aga metsaühistu abi. Sel aastal on kavas harvendusraie.

Tambet nimetab vana küpset kaasikut mändidega, mis on raiumata, oma „pangaks“, mis vajadusel tulu toob.

Žürii imetleb poniverega hobust, kes vaatamata väikesele kasvule ka metsatööd teeb.
Tambet näitab hobumetsanduseks vajalikke riistu.

Viimase uuendusena on nad hakanud rakendama talu hobust hobumetsanduses, mille jaoks Tambet läbis 2023. aastal Maaülikooli hobumetsanduse kursuse. Alguses võeti ratsaponi tütrele ratsutamiseks, kuid kuna see seisis palju jõude, ehitas Tambet varustuse, millega saab metsa välja vedada ja talvel teid lahti ajada.

Siin tehti hiljuti harvendust.

Nende teadmised pärinevad peamiselt kirjandusest, Metsalehest, metsaühistu konsulentidelt ja sugulastelt. „Metsaühistu on suur tugi, nad seletavad kõik lahti ka hoopis teise eriala inimesele,“ rõhutab Tambet.

Tambeti ja Sille koduaias on allikas, kust saab vett ka siis, kui talvel voolu pole – probleem, mis neil sageli ette tuleb. Läheduses on hiie tunnustega Ilumägi, mis lisab talule ajaloolist ja kultuurilist väärtust.

Laiad rajad metsavahel on mõledud suusaradadeks.

Nad kasutavad oma metsast saadavaid seeni ja ravimtaimi, sealhulgas chagat, mida kasvatatakse peamiselt lepal. Lisaks tegelevad nad mesindusega, jälgides, et metsas oleks mesilastele sobivaid puu- ja taimeliike.

Koduõuelt majaraiutud vana tamm sai uue elu karukujuna.

Osa metsast kasutatakse lammaste karjatamiseks, metsaheinamaadelt varutakse neile ka heina. Nad katsetavad lammastega metsaaluse hooldamist, lastes selle loomadel võsast puhtaks süüa. Samas on nad õppinud ka vigadest – näiteks osutus probleemiks see, kui lammastele isekülvanud kased liiga palju maitsesid, ja nad vaid sarapuud alles jätsid.