Põhja-Euroopa moodsaim vineeritehas avab esmakordselt uksed

Jõgeva külje all Viruveres ootab külastajaid Estonian Plywood AS. Nende ESTPLY on kõige uuem vineeritehas kogu Baltikumis ja Skandinaavias. Moodsate tootmisseadmetega ja suurepärase taristuga tootmiskompleks paikneb soodsas kohas tooraine varumiseks ja pakub ka ümbruskonna elanikele kodu lähedal töölkäimise võimalust. Esmakordsel avalikul ringkäigul teeb ettevõtte juht Timo Hermlin ülevaate spooni- ja vineeritootmise ajaloost, tootmisprotsessist ja vineeri kasutusvaldkondadest. Tehasetuuril on võimalus oma silmaga näha tootmisprotsessi algusest lõpuni.

Pilk metsale taeva alt

Droonid on metsakasvatajate elu oluliselt kergemaks muutnud. Nüüd ei ole enam alati vaja võsas ragistada ega soos sumbata selleks, et vaadata üle tehtud töid, hinnata istutatud puude kasvamaminekut või kontrollida metsa tervislikku seisundit. Selle põneva tehnikamaailmaga saavad soovijad tutvuda Eesti Maaülikooli Metsamajas Tartus.

Giidi juhatusel saab tutvuda teisel pool maakera kasvavate puudega ning sellega, kuidas nendest saavad iluaias kasvavad sordid.

Metsarahvapäeval tutvustab Eesti Maaülikooli geomaatik Kärt Metsoja drooni ehitust, räägib droonilennutamise ohutusnõuetest ja regulatsioonidest ning esitleb, kuidas drooniga kogutud andmeid metsade seisundi hindamiseks kasutada. Näiteid toob ta just Eesti vanima metsakaitseala Järvselja abil. Teooriale järgneb drooni lennutamine ka Tartu dendropargi kohal, et õpitut praktikas kontrollida. Õhusõidu järel vaadatakse koos, kuidas lennu käigus kogutud fotodest valmib 3D mudel.

Rännak metsatööde minevikku

Pika traditsiooniga Tõrvaaugu metsapäeval Rassi külas tutvustatakse külalistele, kuidas vanasti tõrva aeti. Selleks on ehitatud spetsiaalne ahi, mis järgib iidseid traditsioone. Lisaks toimub seenenäitus ja -retk. Traditsiooniliste metsatööriistade näitusele on kokku kogutud eelmise sajandi metsameeste abimehed alates kahemehesaest lõpetades nostalgilise Družbaga. Toimuvad ka metsatöö võistlused nii moodsama kui ka sajanditaguse tehnikaga, professionaalide kõrval saavad mõnedel neist osaleda ka külastajad. Tavaliselt on neist populaarseim kahemehesaega saagimise võistlus, mis paneb proovile nii käelise osavuse kui ka meeskonnatöövõime.

Metsateenijad viivad pärandkultuuri radadele

Eesti Metsateenijate Ühingu korraldataval matkal Võrumaa metsades on võimalik metsatarkusi koguda tõelistelt oma ala korüfeedelt, sest Metsateenijate Ühingu liikmeteks on ainult elupõlised metsamehed ja -naised.

Matk kulgeb mööda Rebasmäe oja kallast, kus tutvutakse allikate, kopratammide ja vana metsatöölise elamuga. Uudistatakse ka Rebasmäe metsa pärandkultuuri objekte – vana metsavahi kohta, Hobusevaraste punkrit ning Kamnitse küla inimeste sõjaaegset pelgupaika. Kogu retke jooksul tutvustab kohalik metsamees Kaarel Tiganik ümbritsevat metsa, selle kujunemislugu ja muidugi kohalikke pärimuslugusid.

Pooleteist tunniga ümber maailma

Laupäeval saab Luua puukool-arboreetumis tutvuda Eesti liigirikkaima puittaimede kollektsiooniga. Giidi juhatusel saab tutvuda teisel pool maakera kasvavate puudega ning sellega, kuidas nendest saavad iluaias kasvavad sordid. Kel midagi silma jääb, on võimalik soetada istikuid kaasa ka soodushinnaga või osta kinkekaart, et kevadeni mõtteid koguda.