METSALEHT

Metsameetme toetus aitab metsaomanikel kasvatada tulevikumetsi, et ka järgmised põlvkonnad kasu saaksid. Toetust võivad taotleda metsaühistud, mikroettevõtjad (sh FIEd) ja füüsilised isikud.

„Kindlasti tasub meeles pidada, et toetuse saamiseks peab hooldusraie käigus kujundama metsa kasvukohatüübile sobivate puuliikidega mitmeliigilised või struktuurselt mitmekesised puistud. Samuti peab hooldusraie säilitama metsamaal need säilikpuud, mis on sinna lageraie järgselt jäetud,“ rääkis KIKi metsaosakonna juht Gunnar Reinapu. „Metsast ei peaks ära koristama ka kogu lamapuitu, kuna erinevas seisundis surnud puit, sh püstised surnud puud, pakuvad elupaiku mitmetele metsa ökosüsteemis olulistele liikidele,“ ütles Reinapu.

Vooru eelarve on 1,4 miljonit eurot. Sellest 1,2 miljonit eurot on mõeldud hooldusraieks, 160 000 eurot kahjustatud metsa uuendamiseks ja 40 000 eurot metsakahjustuste ennetamiseks.

KIKi metsaosakonna toetuste üksuse juht Piia Kiivramees juhib tähelepanu sellele, et avanenud taotlusvoorus saab taotluse esitada uues e-PRIAs: „Enam pole vaja pärast sisselogimist liikuda vanasse portaali. Uues e-PRIAs avaneb edaspidi võimalus ka maksetaotluse esitamiseks, mida vanas portaalis teha ei saanud.“

Tööde tegemisega võib alustada järgmisel päeval pärast taotluse esitamist. Loodusõnnetuses või tulekahjus kahjustada saanud metsa taastamiseks võivad kahjustuse kõrvaldamine, uue metsakultuuri rajamine ja maapinna mineraliseerimine olla tehtud ka taotluse esitamisele vahetult eelnenud kalendriaastal.

KIK teeb esitatud taotluste kohta otsused hiljemalt 3. märtsil 2025. Toetus makstakse välja pärast tööde tegemist ja nende kohta dokumentide esitamist.

Metsameetme taotlusvooru infopäev toimub Teamsi keskkonnas 19. septembril kella 10–12. Rohkem infot toetuse ja infopäeva kohta leiab Erametsaportaalist.