Mullu detsembris oli Eesti karjades vaid 753 puhtatõulist eesti maatõugu lehma, 511 lehmale tehakse korrapärast piimajõudluskontrolli. Ülejäänud asuvad säilituskarjades ja nende puhul puuduvad toodanguandmed.

Vissi valimised 102 aastat tagasi

Esimene maakarja kauneima lehma valimine toimus 1922. aastal Eesti Põllumeeste Seltsi näitusel Tallinnas ning see traditsioon jätkus kuni 1940. aastani. Pärast 1940ndat algasid maakarjal rasked ajad – kohalik põlistõug ei vastanud enam standardile ning loomade arv langes kriitilise piirini.

Katkestati ka seltsi tegevus ja kauneima lehma valimine. Eesti Maakarja Kasvatajate Seltsi taasasutamisest 1989. aastal algas ka nende veiste suurem propageerimine, tänu millele on nüüdseks nii kasvatajate kui ka loomade arv kasvanud, kuid tõug on jätkuvalt kriitilises seisus.

Üle pika aja toimus kauneima lehma taasvalimine Saaremaal 27. augustil 1994 Saarte Vissi nime all. Eesti Maakarja Vissi valimised taaselustati mandril 2002. aastal. Kahjuks toimus viimane Saarte Vissi ja Vissi valimine 2018. aastal. Nendel üritustel valiti alati kauneimad eesti holsteini, eesti punast ja eesti maatõugu lehmad.

Igal aastal keerulisem

Kuigi kauneima looma hindamiseks on mitmeid olulisi kriteeriume, on tulemus Ege Raidi sõnul siiski subjektiivne ja oleneb kohtunikust. Tänavu hindasid lehmi Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimees Tanel-Taavi Bulitko ja Eesti Maaülikooli doktor Haldja Viinalass.

Kohtunike sõnul oli valik väga raske, sest kõik tiitlile kandideerinud üheksa lehma on ühtlaselt kenad. Keeruliseks tegi valiku ka suur kandidaatide vanuseline erinevus (2,5 kuni 12,5 aastat). „Iga aastaga lähevad loomad järjest kaunimaks,“ tõdes Tanel-Taavi Bulitko.

Eesti Maakarja Viss 2024 tiitli ja uhke, käsitööna valmistatud kaelarihma sai siiski kaela 17.02.2022 sündinud Eerika Farmi OÜst pärit 2,5aastane Lille.

Eesti Maakarja Reservviss 2024 on viieaastane Nupsu Muuluka Farmi OÜst.

Mida hinnatakse Vissi valimisel

Looma välimus peab vastama tõustandardile: nudi ehk sarvedeta, valkjaspunane, pikk kere, laudjas selg, suhteliselt madalad, aga tugevad ja sirged jalad.

Liikumist: loom liigub vabalt, kergelt ja lonkamata.

Olulised on selg ja kere. Kaunil lehmal on sirge selg, sügav kere, hea konditsioon.

Udar peab olema kompaktne, ühtlane, tugevate ees- ja tagakinnitustega, tugeva kesksidemega. Nisade asetus mängib samuti rolli.

„Kurb on, et kauneima lehma valimine jäänud vaid ühe tõu esindajatele.“

Ege Raid