Kui me 23. juulil 1944 moodustasime oma (tsiteerin meie esinaise krahvinna Vera Hamiltoni sõnu inauguratsioonil) „väikese, kuid paganama hea osakonna“, ei osanud me iialgi ette kujutada, et meie väikesel saarel toimub mitte vähem kui 793 eesti põgeniku täielik invasioon.

25. septembril kella 16 ajal helistas mulle Blidö majutuskomisjoni liige, meie põgenikelaagri hilisem juht, vanemloots Axel Sjöblom. Jah, ütles ta, nüüd saate teie, lotad, näidata, milleks võimelised olete, sest tunni või kahe pärast on siin üle 300 eesti pagulase, nüüd tuleb hoolitseda toidu hankimise eest ning minna kohale hotellidesse ja restoranidesse.

Ta pidi ka ise kohale tulema.

Natuke siit ja natuke sealt

Jah, telefon tuli nüüd kasuks, oli hea seda omada, kõigepealt helistasin ma lotadele, siis helistasin poodidesse, saime natuke siit ja natuke sealt, mis puudu oli, pidime kroonu laost laenama.

Kõige hullem oli piimaga, polnud kuskilt võtta, aga kuidagi võlusime nii palju välja, et kõige pisematele lastele piisas. Hotellides oli voodite tegemine täies hoos. Saate aru, kui raske see oli, läks varakult pimedaks ja valgust polnud, tuli toimetada nii hästi, kui sai, taskulampidega.